Украински бойци от групата „Магура“ разказват за кошмара при настъплението в Запорожие ВИДЕО

Свят

Украинските военни под прикритието на артилерията продължават неуморно да щурмуват позициите на руснаците в степите на Запорожка област. Офанзивата се затруднява от тежко миниране на територии, всеки метър се печели твърде трудно, защото струва нечий живот, пише Обозревател.

 

Ходът на контранастъплението на украинските сили на юг беше разказан в материала на ТСН.

Отбелязва се, че по-специално в това направление работят бойци от 25-ти отделен батальон от 47-ма отделна бригада „Магура“.

„Отиваме там и се изправяме пред минни полета навсякъде – в нивите, в насажденията. Отнема време да ги минем. За съжаление това си има своята цена. Губим хора от обстрела“, разказва боецът ​​с повиквателна „Янки“.

Бойците отбелязват, че руснаците са добре подготвени за украинското настъпление. В допълнение към тоталното миниране на териториите, руснаците са изградили мощна многослойна отбрана, разпръснати в шахматен ред, изкопани са окопи.

„Те изпълзяват отдясно, после отляво, после отстрани. Първоначално не разбрахме какво се случва. Движим се, но не толкова бързо, колкото бихме искали“, добави боецът с позивна “ Кордон”.

Докато украинците вървят напред, срещу тях „работи“ цялото въоръжение на руснаците – от авиацията до артилерията.

Американското издание The Wall Street Journal публикува статия за контранастъплението на украинските войски срещу руските войски.

По-специално, журналистите се опитаха да обяснят защо операцията се развива „бавно“ – на първо място те посочиха тежкото миниране на териториите и мощните укрепления на руснаците.

Медиите разговаряха с украински войници, които обясниха, че за да се превземат позициите на врага, районът трябва първо да бъде покрит с артилерийски огън, а след това да се придвижи напред с бронирани машини, за да може после да се включи пехота.

Липсата на танкове и друга бронирана техника обаче прави тази стратегия трудна за изпълнение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *