Български пенсионери ще съдят правителството в Европейския съд за дискриминация

България отблизо
„Съюз на пенсионерите – 2004 Обединени“ ще съди правителството за дискриминация в Европейския съд

1 200 столични пенсионери се заканват да атакуват правителството у нас и в Европейския съд. Хората са възмутитени, че процентната индексация на заплатите на държавните служители влиза в сила от 1 януари, а процентното увеличение на пенсиите с половин година по-късно – от 1 юли.

„Това е недопустима дискриминация“, заявяват пенсионерите в нарочен призив, отправен към всички български пенсионери.

„Изпълнителната власт демонстрира пренебрежение към болките на българските пенсионери, като изключим скромната индексация на пенсиите и предизборно подхвърлените подаяния“, заявяват в призива столичните представители на третата възраст.

Те отбелязват, че през последните години на различни протестни митинги са настоявали пред управляващите за преизчисляване всички пенсии и за подобряване живота на възрастните хора. Те определят като лоша икономическата, социална и здравна политика на това правителство.

 

Пенсионерите заявяват, че подкрепят политиките на БСП и призовават на изборите да бъде подкрепена, защото това е политическата сила, която може да промени живота у нас и от години се бори за социалната и здравна защита на българина.

„Водени от гражданския си дълг да отстояваме интересите на българските пенсионери, оглавяваните от нас легитимни пенсионерски организации, вече пета година развиваме своята дейност в рамките на „Съюз на пенсионерите – 2004 Обединени“, защото единението на два милиона пенсионери е национална кауза“, посочват още авторите на призива. В него апелират и за обединение на всички хора в пенсионна възраст и за гласуване за по-справедлив и по-сигурен живот.

В „Съюз на пенсионерите – 2004 Обединени“ членуват над 85 000 българи, 9 колективни членове и 12 коалиционни партньори от неправителствени организации, подкрепяйки социалната политика на Съюза. Той има структури в почти всички области и общини, организирани в над 1 800 дружества. „Това са хората, които в трудовия си живот са построили България, а ceгa с болка виждат разрухата“, отбелязват още в призива неговите автори и апелират: „Да спрем унищожителния геноцид върху възрастните хора и инвалидите в България. Нека да променим България, нека да изберем правилната политическа сила, която ще промени живота ни и която от години се бори за социалната и здравна защита на българина!“.

Tagged

1 thought on “Български пенсионери ще съдят правителството в Европейския съд за дискриминация

  1. Индексация ли? за 40 и нещо години работа индексацията е 2 лева и 19 стотинки! И как ги сметнаха тези стотинки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *