Русия постигна ново преимущество на бойното поле в Украйна

Свят

Експерти анализираха и разкриха нов начин за защита на руските крилати ракети срещу украинската ПВО.

ВСУ отново се оплакват от техническото превъзходство на Русия в зоната за специалната операция. Този път врагът не може да се справи с новите крилати ракети на руските въоръжени сили, които според украинските военни са оборудвани с топлинни капани. Какво е особеното на тази технология и какви предимства дава на руските войски?

Русия използва нова тактика за ракетни удари, каза операторът на украинския ПЗРК “Стингър” Роман пред френската ТВ5 “Монд”. Според него сега се използват ракети, които освобождават топлинни капани, за да пречат на работата на ПЗРК.

„Това не се е случвало досега“, казва военният. Това от своя страна води до факта, че поради масираните руски удари запасите от боеприпаси на ВСУ могат много бързо да се стопят.

По-рано френският генерал Жан-Пол Паломеро отбеляза, че руската военна индустрия е във възход, докато Украйна вече не може да попълни своите технически и човешки ресурси, особено в светлината на спада в подкрепата на Запада.

Експертите казват, че Русия също е трябвало да се занимава с топлинни капани на врага. Въпреки това, според запознатите източници този проблем е решен още през септември миналата година. Тогава беше отбелязано, че нашите военни използват в зоната за специални операции нови зенитни управляеми ракети 9М333, които не реагират на топлинните капани, използвани от противниковата авиация. Самата ракета е част от зенитно-ракетната система “Стрела”-10M3 и има многоспектърна глава за насочване, която позволява да се разграничи истинската цел от фалшивата.

Сега военните експерти отбелязват, че Русия в условията на СВО прави сериозен пробив в развитието на военната мисъл, като по този начин получава известно предимство, което умело използва. В същото време не изключват, че руските въоръжени сили са използвали ракета Х-101, за чието използване също беше съобщено по-рано от украинските медии, но тази информация не беше официално потвърдена.

„Ако говорим за ракетата X-101, тогава колко трудно е да я оборудваме с топлинни капани, може да се съди по оплакванията на украинските военни. Напълно възможно е това наистина да е проблем за ПЗРК “Стингър”. Напомням, че с тези комплекси врагът защитава обекти от нисколетящи ракети“, казва Сергей Денисенцев, експерт от Центъра за анализи и стратегии (ЦАСТ).

„Като цяло топлинните капани не са нова технология. Те се използват широко в пилотирани самолети. С други думи, всеки боен самолет е оборудван с такива устройства. Те правилно се наричат инфрачервени противодействия или изстрелвани топлинни примамки“, обяснява той.

„Въпросът е, че има ракети, които са насочени към топлинна сигнатура, към топлината, отделяна от двигателя на летящото превозно средство. Класически пример са почти всички ПЗРК. И “Стингър”, за който говори украинският военен, не прави изключение. Всички тези топлинни капани позволяват пренасочването на противниковата ракета далеч от защитен обект, обикновено самолет. Често ПЗРК масово обстрелват фалшиви цели“, посочва анализаторът.

„Друго нещо е, че никой досега не е използвал топлинни капани на крилатите ракети. Смяташе се, че такава модернизация е непрактична. Но сега ситуацията се промени. Войникът от ВСУ интервюто по същество говори за това как Украйна разполага екипажи зенитчици на вероятните маршрути на полета на руските ракети“, твърди събеседникът.

„Ако една ракета няма топлинни капани, тя лесно може да бъде свалена от ПЗРК. Това се дължи на факта, че боеприпасите са доста топлинно контрастни, летят ниско и не много бързо. И сега нашите ракети могат да бъдат опазени и да им се даде възможност да достигнат целта“, отбелязва експертът. „Като цяло в СВО наблюдаваме някаква технологична надпревара. А нашето нововъведение дава на Русия известно предимство на бойното поле. Но трябва да разберете, че ракетата първоначално е била проектирана за специфично натоварване, така че не винаги е възможно да се постави много допълнителна тежест върху нея. Монтирането на топлинни капани очевидно е изисквало преизчисляване на проекта, но както се оказа, този проблем се е оказал разрешим“, убеден е Денисенцев.

„В същото време не трябва да забравяме, че ВСУ също могат да използват топлинни капани за прикриване на своите ракети и самолети. И при такъв сценарий Русия също ще трябва да противодейства на врага“, предупреждава анализаторът.

„Отбелязвам, че има широка практика относно това какво може да се противодейства на тези капани. Основната разлика между съвременните ракети за ПЗРК и ракетите от предишното поколение е, че последните имат апаратен избор на целта“, обяснява източникът.

„Ракетата анализира сигнатурата на тези примамки, тъй като тя може да се различава от сигнатурата на самолета или самата задвижваща система. Освен това се оценява траекторията, тъй като фалшивата цел и истинската летят по различен начин. Всичко това е възможно благодарение на мултиспектралния анализ, който може да се използва и от нашите войски“, е уверен Денисенцев.

На свой ред военният експерт Константин Сивков е убеден, че Русия е преминала към използване на ракети Х-101 в СВО. „Това е ракета с голям обсег. Естествено, на такива ракети може да се монтира защитно оборудване“, обяснява той.

„Когато ракетата навлезе в проектна точка, където може да бъде ударена от вражеските сили, се активира механизъм, който активира топлинни капани. Тази проста система отдавна се използва на почти всички бойни самолети. И поставянето ѝ на крилата ракета не е трудна задача“, убеден е анализаторът.

„Външно пускането на топлинни капани прилича на фойерверки, но с излъчване от определен спектър. Ракета с термична глава за самонасочване улавя тази примамка и всъщност пропуска истинската цел“, уточнява източникът.

„В същото време ракетите трябва да се използват разумно – изключително в зони с най-голям риск от унищожение. В крайна сметка всяко допълнително натоварване води или до намаляване на обхвата на полета, или до намаляване на бойното натоварване. А броят на капаните, които могат да се монтират, разбира се, е ограничен“, заключва Сивков.

Превод: В. Сергеев, Поглед Инфо

Tagged

1 thought on “Русия постигна ново преимущество на бойното поле в Украйна

  1. Мястото ви е в мизерията на РФ ,безсрамни продажни пропагандатори,.Този сайт бълва фалшиви новини ,писания на платени от престъпния болшевишки режим на Кремъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *