Великото народно въстание II тръгва днес! Мутри – вън!

България отблизо

За 8.00 часа днес е определено началото на втория голям антиправителствен протест, озаглавен „Велико народно въстание II“, съобщава БНР.

То ще започне в района на триъгълника на властта – на площад „Независимост“ между сградите на Президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Исканията на демонстрантите остават непроменени – оставка на кабинета „Борисов“ 3, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Полицията ще организира контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, които идват на протеста. МВР предприема засилени мерки за охрана, за да не допуска на протеста да бъдат внесени опасни и забранени предмети. Това обяви комисар Радослав Стойнев от Охранителна полиция в СДВР. Той уточни, че ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение.

Междувременно от МВР обявиха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет. Комисар Радослав Стойнев апелира гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. А ако забележат лица или групи с явни намерения да извършат груби нарушения, да подадат сигнал до полицейските органи.

От „Отровното трио“ адвокат Николай Хаджигенов предупреди участниците в протеста, че по време на свиканото на 10 септември Велико народно въстание II ще има много провокатори, които ще се стремят да предизвикат конфликти и насилие, но демонстрантите трябва да странят от тях.

А в случай че няма къде да се оттеглят встрани поради многото хора, мирните протестиращи са посъветвани от адвокат Хаджигенов просто да седнат на земята.

А междувременно снощи хиляди пак се събраха в триъгълника на властта в София. Протестът започна с излъчване на кадри от „Господари на ефира“ с Борисов, от които се вижда ясно порочния начина, по който управлява държавата. Множеството освирка министър-председателя. Пуснати бяха и кадри от това какво е говорил за протеста срещу кабинета Орешарски през 2013 година. Направен беше паралел с това, което казва сега за протестите и как от различна позиция застъпва напълно различни тези.

Всеобщ интерес предизвика демонстрация за това как трябва да се действа при обгазяване и полицейско нападение, както и как да се даде първа помощ на пострадал.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *