„Велт“: Украйна напуска участъци от фронта, заради недостиг на войници

Свят

Киев изпитва недостиг на войници в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), поради което трябва да предаде някои участъци от фронта. Това съобщи в събота журналистът Кристоф Ванер в ефира на телевизионния канал „Велт“, предаде ТАСС.

„Руснаците знаят, че украинците в момента имат проблеми с боеприпасите. Киев също така няма толкова войници, колкото си представя“, каза журналистът. Той отбеляза, че поради това украинските въоръжени сили трябва да се откажат от някои участъци от фронта, за да прехвърлят войските си на „по-слаби места“.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация. Властите на страната са изправени пред много трудности, свързани с набирането на граждани в армията. В края на ноември 2023 г. секретарят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада Роман Костенко заяви, че мобилизацията е неуспешна. Според него проблемът с попълването на армията е още по-остър от проблема с недостига на снаряди, посочва ТАСС.

На 18 януари украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и снаряди. Той помоли западните партньори да помогнат на Киев да разреши този проблем, като нарече укрепването на артилерийския потенциал една от основните нужди на Въоръжените сили на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *