Версия: Данните от НАП са „осветлени“, за да се разкрият афери на Борисов!

България отблизо

Не изключвам атаката да не е към държавата и нейните институции, а към конкретно лице или група от хора, за които сe търси начин тяхната информация да стане публична. За всички е ясно какво означава да се видят тези декларации и данни на министър или депутат.

Това каза пред Фрог IT специалистът и собственик на софтуерната компания Novanor Мартин Димитров.

Има един особен въпрос – защо точно това извлечение от данни се изпрати до медиите?!Най-вероятно в него има нещо конкретно, което засяга конкретен човек. От една страна е добре, че тази информация изтича, за хората, за които не е лошо данните да са публични, но от друга не е добре, защото изтича информация и за много други.

Информацията е, че става въпрос за 5 милиона записа, от които са пуснати 1 милион записа до медиите. В тях има декларации, които включват плащания и доходи. Някъде из тези лица не е изключено да има конкретно лице или група хора, за които се търси начин да излезе тази информация. А тя не е имало как по друг начин да излезе, освен в следствие на хакерска атака.

А като знаем, че всички афери, които стават в държавата са под някаква форма на контрол от страна на политиците и най-вече на техния гуру Борисов, става ясно кого всъщност е искал, директно или индиректно, да осветли хакерът. Защото, както каза и Валери Симеонов, в България не политиците зависят от бизнеса, а бизнеса зависи от политиците. И, разбира се, от най-главния „политик“ на държавата – „големия балкански дипломат“. За отбелязване е и още един факт. Борисов и Доган никога не са се карали. Напротив. Винаги ДПС помага на правителството. А за обръчите от фирми, които обграждат почетния председател на Движението, ни е казвал той самият. Така че става твърде обяснимо кой е „конкретния“ човек, когото са искали да осветлят.

До колкото разбрах не е изтекла информация само от НАП, а по-скоро вътре е имало данни, които би следвало да бъдат достояние на ДАНС или други институции. Според публичната вече информация, в данните има и IP адресите на групи от хора, които са се занимавали с различни сайтове за залагания. Тоест, това е група от хора, които могат да бъдат разследвани за всякаква форма на престъпление, която конкретно се търси за тях.

Ако тези данни попаднат в някой, който може да ги анализира не е изключено с тях да излязат интересни неща. Вярваме в хипотезата, че по-голямата си част от подобни данни, особено що се касае за държавни служители трябва да бъде публична. Точно заради възможността да се контролират и предотвратяват злоупотреби с пари. В цял свят основната теза за разследване е „следвай парите“. Когато следваш парите неминуемо стигнеш до човека или хората с парите, и заради това тази информация много строго се крие. Подобен пример е „Имотния регистър“. В него има доста впечатляващи данни за хора и фирми, които се крият ревностно от очите на обществеността.

Така че сигурно ще бъдем свидетели, че ще се вземат впечатляващи мерки за сигурност и в НАП, и в другите важни държавни институции. Но не, за да се опази държавата. А, за да се опазят интересите на „конкретния човек“, както и на неговото обкръжение.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *