Франс прес : „България е страна, проядена от цензура!

България отблизо
България е най-тежкият нарушител на свободата на словото. Това се посочва в голям материал на Агенция „Франс прес”, който идва броени дни след други публикации на уважавани медии за корупцията по високите етажи у нас – „ Юландс Постен” (Дания), „Гардиън” (Великобритания) и „Ди Цайт” (Германия).

АФП посочва, че от влизането си в ЕС насам, нашата страна се е сринала в класациите за свобода на словото от споделеното с Франция 35-то място през 2006 г. до 109-то от 180 възможни през 2017 г. – „най-зле класираната членка на ЕС, при това – с голяма преднина”.

„Някои наблюдатели казват, че, парадоксално, има взаимовръзка между това влошаване и желанието на България да промени имиджа си на най-бедната и най-корумпирана страна от общността”, пише авторът на текста. Той припомня заключението на „Репортери без граници”, че медийната индустрия е задушена от „корупция и задкулисни връзки между медийни собственици, политици и олигарси”.

Цитира се и проучването на Асоциацията на европейските журналисти, според което 90 процента от взелите участие в анонимна анкета са признали, че намесата в работата им е честа, като това е довело до заключението на организацията, че „автоцензурата се е превърнала в хронична болест”.

Според журналиста и преподавател в Софийския университет Светослав Терзиев властите искат „Брюксел да повярва, че има прогрес” в борбата с корупцията и за целта заглушават журналистическите разследвания.

Разследващият журналист Атанас Чобанов от сайта „Биволъ” разказва за заплахи „в сициалиански стил” срещу него и колегите му. Припомня се уволнението на карикатуриста Чавдар Николов след карикатура на Бойко Борисов, както и заплахите за уволнение на журналисти в национален ефир.

Интересно е и заключението на американския Международен борд за изследвания и обмен, според който водещите национални медии у нас са обект на „видимо политическо влияние”. Посочва се също наличието на „таблоидни вестници, сайтове и телевизии, използвани от местни олигарси за сриване на репутацията на политически и бизнес съперници и за манипулиране на общественото мнение”.

Такава е картинката у нас. Затова българските граждани не могат да получат обективна информация за събитията в България и по света. Онова, което получават е сдъвкана версия, която е изгодна за САЩ и Запада. И ще става все по-лошо, защото за шеф на така наречената „Европейска комисия“ е назначена Урсула фон дер Лайен, която веднага рапореди да се назначат „независими“ наблюдатели, които да сигнализират за нарушаване на реда от страните-членки, като че ли те са някакви безгласни букви, които трябва да изпълняват волята на баронесата. И докато сме в ЕС ще е така. И ще става още по-лошо.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Франс прес : „България е страна, проядена от цензура!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *