Вестник „Труд“ изригна: Полза от еврото няма, а вредите са колосални!

България отблизо

Еврото бе превърнато в „религия“ на новия век, с неговите лъжепророци, проповедници и истерични сектанти, готови да пратят всеки несъгласен на кладата, пише вестник „Труд“.

Вече е невъзможно да се направи трезва равносметка за ползите и най-вече за вредите от еврото. Критичните гласове почти не се чуват.

Еврото се превърна в символ на загубата на политически и икономически разсъдък, в самодостатъчна хипотеза, която оправдава мълчанието по всички останали проблеми. Ожесточените реакции и откровените лъжи по отношение на еврото във френската преса засилват още повече съмненията.

Към днешна дата е ясно, че ефектът от еврото върху вътрешната търговия на страните от Европейския икономически и паричен съюз е силно надценен. Което не пречи на голям брой политици да претендират, че самото въвеждане на еврото ще повиши растежа на страните членки с около 1%. Нищо подобно не се случи.

Впрочем, еврото наистина оказа известен ефект върху търговията вътре в еврозоната, но той се изрази основно в промяна на търговските потоци между страните, така че някои от тях се деиндустриализираха, тоест разрушиха отчасти икономиките си, за сметка на други, като Германия, която се възползва в най-голяма степен от еврото.

Всичко това поставя под огромен въпрос икономическата целесъобразност от въвеждането на единната валута. Тя по-скоро допринесе за задълбочаване на разликите между страните членки. Впрочем, в това няма нищо изненадващо, тъй като гъвкавостта на валутните курсове на отделните национални валути, които съществуваха в европейските страни, имаше фундаменталната цел да компенсира разликите в икономическото развитие на отделните държави.

Затова, а и заради много други негативни ефекти, трябва да кажем, че несъвършенството на „еврозоната“ не е от конюнктурен характер, както се опитват да го представят. Несъвършенството на еврозоната е от структурен характер. Германия създаде умишлено тази ситуация, защото тя беше изгодна единствено за нея.

Оттук насетне бъдещето на Европейския икономически и паричен съюз изглежда повече от мрачно. Този „съюз“ вероятно ще последва съдбата на други подобни „съюзи“, тоест ще се саморазпусне. Но с това рискува да повлече след себе си разпада на самия Европейски съюз, обобщава в.“Труд“, цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *