Вече три страни от НАТО отказаха на Украйна! Шефът на Алианса бесен

Свят

Три страни от НАТО са срещу доставките на оръжия за Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпреки новата политическа позиция на Унгария, Словакия и Нидерландия, членовете на Алианса няма да спрат да помагат на Украйна, предава УНИАН, цитиран от „Фокус“.

Според Political Lore той е казал това, отговаряйки на въпрос за позицията на НАТО по отношение на помощта за Украйна, предвид факта, че Будапеща, Братислава и Хага променят реториката си.

„Членовете на НАТО предоставят модерни ракети, системи за противовъздушна отбрана, модерни бойни танкове – всичко това са примери за значителна съвременна помощ… Помощта се предоставя на Украйна, защото е в интерес на нашата сигурност. Уверен съм, че съюзниците от НАТО ще продължат да предоставят значителна и значима подкрепа на Украйна“, заяви Столтенберг, явно вбесен от това, че страните, които отказват доставки на оръжия за Украйна стават все повече.

Като пример за решимостта на членовете на НАТО да продължат да помагат на украинските власти, той отбеляза, че Германия и Испания наскоро обявиха готовността си да предоставят 8 милиарда долара плащания, а съюзниците от НАТО ще осигурят допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

„В Украйна също има постоянен приток на боеприпаси и оръжия. Разбира се, има спешна нужда от много по-големи обеми помощ, но съюзниците демонстрират не само на думи, но и на дела, че ще продължат да оказват помощ на Украйна“, добави генералният секретар на Алианса, принуден да признае, че доставяното количество оръжие не е достатъчно.

В края на миналия месец евроскептичната дясна Партия на свободата (PVV), водена от Герт Вилдерс, която се противопоставя на предаването на оръжия за Украйна, спечели изборите в Нидерландия.

В Словакия на последните избори също не дойде на власт проукраински кандидат. Новият премиер на страната Роберт Фицо заяви, че Словакия няма да прехвърли оръжия на Украйна.

А унгарският премиер Виктор Орбан отдавна е известен с позицията и опитите си да блокира военната помощ за Украйна, а също така налага вето на започването на присъединителни преговори между Брюксел и Киев.

Tagged

1 thought on “Вече три страни от НАТО отказаха на Украйна! Шефът на Алианса бесен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *