Висш генерал предупреди НАТО, че руснаците произвеждат оръжия 24/7

Свят

Главнокомандващият на норвежките въоръжени сили Ерик Кристоферсен призова членовете на НАТО да увеличат военния си потенциал, за да бъдат готови за война с Русия, предава Daglabet.

„Сега има прозорец, може би една, две или три години, когато трябва да инвестираме още повече в стабилна отбрана. Трябва да изпълним плановете на НАТО със съдържание и да осигурим необходимите способности“, е заявил Кристоферсен.

 

Главнокомандващият на норвежката армия е отбелязал, че Русия значително е увеличила собственото си военно производство, „като е превела своя военно-промишлен комплекс на 24-часов режим на работа. Освен това Кремъл работи с Иран и Северна Корея за разширяване на арсенала си“.

Според него „Руската федерация се въоръжава по-бързо, отколкото очакваше НАТО“. Той смята, че членовете на Алианса трябва да обърнат специално внимание на укрепването на противовъздушната отбрана, както и на увеличаването на производството на ракети с голям обсег и резервни части за военна техника.

„Не знаем какво ще се случи с Русия след три години. Важно е да се изправим пред един несигурен и непредсказуем свят със силна защити. Така че сега трябва да използваме това време разумно“, е допълнил генералът от норвежките въоръжени сили.

Според него на първо място страните от НАТО трябва да обърнат внимание на укрепването на противовъздушната си отбрана, както и да увеличат производството на ракети с голям обсег, снаряди и резервни части за военна техника.

В същото време Кристоферсен е признал, че войната в Украйна поглъща повечето от оръжейните резерви на Норвегия и други европейски страни.

„Това е дилема. Но е много важно да подкрепим Украйна с това, от което се нуждае, и толкова дълго, колкото е необходимо. И това изглежда ще продължи дълго време“, е отбелязал той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *