Владимир Путин ГОНИ терористите и в Либия! Мащабни военни действия освобождават столицата Триполи!

Свят

В четвъртък либийският фелдмаршал Халифа Хафтар обяви, че неговата армия, която контролира по-голямата част от Либия, тръгва да освободи и гражданите на столицата Триполи от овладелите я терористични групировки.

ООН и Евросъюзът панически побързаха да заявят, че настъплението към столицата трябвало да бъде спряно, защото конфликтът нямал военно решение и понеже правителството в Триполи било международно признато, разбирайте признато и поставено от Запада.

Фелдмаршал Халифа Хафтар, обаче, бе категоричен дори пред Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че няма да спира настъплението и няма да преговаря с терористичните групировки в либийската столица. При това Хафтар отдаде строга заповед на Либийската национална армия/ЛНА/ да не стреля по мирното население. А самият Хафтар се обърна към военните сили на западното правителство, което контролира столицата, да сложат оръжието и да не оказват съпротива на либийската армия.

Тактиката на Хафтар се оказа успешна. Либийската национална армия овладя без бой южните и западни райони на града. Охраняваните от „защитниците“ постове бяха напуснати, а бойците заедно с местната полиция преминаха на страната на Хафтар и продължиха да носят службата си по охрана на реда в града. Нещо повече. Преди самото настъпление, либийската национална армия зае значителни територии около столицата. При това също без бой, като се споразумя с местните старейшини и племенните опълчения.

Фактът, че всичко протича без особено съпротива от страна на западното правителство разкрива, че Хафтар има авторитет сред населението в Либия и съумява да се договори с отделните общини в страната. А поставеното от Запада „правителство“ в столицата Триполи, по всичко личи, не се ползва с подкрепата нито на населението, нито на своята собствена армия.

Нещо повече. Редно е да отбележим, че фелдмаршал Хафтар си осигури подкрепата на Русия, понеже на няколко пъти, в продължение на няколко години той и негови съратници водеха задълбочени консултации с официални лица в Москва. А по всяка вероятност се е договорил и със самия Владимир Путин. Москва, както знаем, не вярва на сълзи, така че Хафтар сигурно е имал много убедителни доводи, че се бори, за да спаси своята родина от гибелната хватка на терористичните банди и техните западни кукловоди. Защото САЩ и Западът завладяха Либия още през 2011 г. и ако искаха да установят мир и да поведат страната към просперитет можеха да го направят много отдавна.

Затова Русия реши да помогне, за да спре западния безпредел и да установи мир в Либия. Защото страната и Африка, и Европа, и целия свят се нуждаят от ново начало. Без войни, без насилие, без западен диктат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *