Владимир Путин: На НАТО ще му се стъжни, ако приеме Украйна за член!

Свят
На пресконференция след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан, президентът Владимир Путин разкри, че е възможна война между Русия и НАТО, ако Украйна се присъедини към алианса и се опита да си върне Крим със сила:
”Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и започне подобна военна операция. Трябва ли да влезем във война с НАТО? Знаят ли колко трудно ще им бъде?! Някой замисля ли се е за това? Очевидно не”, каза руският президент.

Путин каза, че отказът на САЩ и техните съюзници да се съобразят с руските искания нарушава задълженията им към неделимостта на сигурността в Европа, поети от самите тях в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той посочи, че макар западните съюзници да подчертават принципа, че всяка страна е свободна да избира съюзите, в които членува, те пренебрегват принципа за „неделимост на сигурността“, залегнал в документи на ОССЕ.

Това на всички езици означава, че укрепването на сигурността на дадена държава не трябва да е за сметка на безопасността на други страни, обясни Владимир Путин.

„Ясно е, че САЩ и техните съюзници от НАТО пренебрегнаха основните искания на Русия в областта на сигурността“, каза руският президент.

По думите на Путин, ракетните установки в Румъния и Полша са заплаха за Русия.

Той допълни, че САЩ искат да възпират Русия, като използват за това Украйна, поради което евентуалното й приемане в НАТО би подкопало сигурността на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *