Владимир Путин отново надхитри САЩ: Взехме важни и съдбоносни решения!

Свят

След повече от 6 часови преговори с турския президент по ситуацията в Сирия, Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара са се договорили за много съглашения, относно ситуацията на сирийско-турската граница.

Тези съглашения Владимир Путин нарече „изключително важни, ако не и съдбоносни“.

Това съобщават уважаваните руски информационни агенции ТАСС и РИА Новости.

Взетите решения ще позволят да се прекрати турската военна операция „Източник на мира“.

Владимир Путин заяви, че първото и най-важно решение, което е взето гласи, че Сирия трябва в най-скоро време да бъде освободена от всякакво чуждо военно присъствие. Той предупреди, че военните операции на Анкара в арабската страна не трябва да позволяват на ДАЕШ („Ислямска държава“) да се възползва от ситуацията.

Суверенитетът и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат спазвани през цялото време, заяви Владимир Путин. Той каза, че „външни сили изкуствено ескалират напрежение“ в Северна Сирия и призова кюрдите и сирийското правителство да започнат разговори. Владимир Путин също така подчерта важността за сформиране на конституционна комисия. Първата среща на тази комисия ще се проведе на 29-30 октомври в Женева.

Ето всички ключови решения:

Двете страни повториха ангажиментите си да запазят политическото единство и териториалната цялост на Сирия и да защитят националната сигурност на Турция;

Те подчертават решимостта си за борба с тероризма във всичките му форми и проявления и осуетяване на сепаратизъм на сирийската територия;

Запазване на статуквото в района на операцията на Турция, покриващ Тал Абяд и Рас ал Айн, с 32 километра дълбочина във вътрешността на сирийската територия;

От 12,00 часа на обяд на 23 октомври 2019 г. руска военна полиция и сирийски граничари ще влязат откъм сирийската страна на турско-сирийската граница, извън района, където Турция провежда операция, за да улеснят оттеглянето на сирийските кюрди и техните оръжия на дълбочина 30 километра от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено до 150 часа. В този момент съвместен руско-турски патрул ще започне да действа в западната и източната част в района на операцията на Турция на дълбочина 10 километра, като се изключва град Камишли.

Така Владимир Путин постигна нова победа. Ердоган ще трябва да изтегли турските войски от Сирия след като почисти територията около сирийско-турската граница. А руски, сирийски и турски полицаи ще вземат под контрол тази граница.

Така територията на Сирия ще бъде изцяло прочистена от терористи. И пътят за мирното урегулиране на Сирия ще бъде открит.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *