Владимир Путин реагира твърдо на отговорите на Съединените щати и НАТО!

България отблизо

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Съединените щати и НАТО не са отговорили на основните искания за гарантиране на сигурността на Русия .

Първата реакция на руския президент на писмените отговори, дадени от САЩ и НАТО, на исканията на Русия, дойде в негов телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Кремъл цитира Владимир Путин да казва на Макрон, че ще проучи писмените отговори, предоставени от Вашингтон и НАТО тази седмица, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

„Беше обърнато внимание на факта, че отговорите на САЩ и НАТО не са взели предвид основните опасения на Русия“, добавят от Кремъл.

В съобщението се изброяват тези опасения: Западът не се е съгласил да се откаже от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, нито да изтегли военния си потенциал и инфраструктура до състоянието от 1997 г.

„Ключовият въпрос беше пренебрегнат – как Съединените щати и техните съюзници възнамеряват да следват принципа за неделимост на сигурността, тоест никоя страна да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други страни“, се казва в съобщението.

На свой ред Еманюел Макрон каза на Владимир Путин, че Русия трябва да зачита суверенитета на съседните си държави, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.

Двамата президенти са се споразумели Франция и Русия да продължат четиристранните преговори в т.нар. Нормандски формат (заедно с Германия и Украйна) за намирането на мирен изход от украинската криза.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *