Владимир Путин смразяващо: Хората в Донбас не са бездомни кучета!

Свят

Между 13 000 и 14 000 жители на Донецката и Луганската народни републики са били убити от 2014 година насам. Това каза руският президент Владимир Путин по време на среща с жени, работещи в руските авиокомпании. 

„На Запад предпочитат да не го забелязват“, заяви още той и отсече: „Хората в Донбас не са бездомни кучета“.

„Повече от 500 деца са били убити или осакатени. Но това, което е особено нетърпимо, е, че този така наречен цивилизован Запад предпочита да не го забелязва през всичките тези години“, заяви още руският президент.

Той отбеляза, че това продължава вече осем години.

Ако ръководството на Украйна продължи да прави това, което прави, това ще постави под въпрос бъдещето на украинската държавност и това ще бъде изцяло тяхна отговорност“, подчерта Путин.

Наред с това руският президент призна, че „решението за започване на специална военна операция в Украйна е било трудно“.

По думите на Путин военната инфраструктура в Украйна е „почти изяло унищожена“ от руската армия и операцията се движи по график. Той увери, че в нея участват само професионални военни и няма новобранци.

В тази операция участват само професионални войници: офицери и и такива, назначени на трудов договор. Няма нито един наборник и не планираме да изпращаме такива.

Повтарям още веднъж: в тази операция участват само мъже, които доброволно са направили за себе си много важен избор в живота — да защитава родината. Те изпълняват тази задача с чест“,  допълни президентът.

Руският президент коментира и горещата тема около спряната евакуация на цивилни в Мариупол, като според него местните неонацисти не допускат гражданите да напуснат града.

Неонацистите нямат никаква милост към хората. Разстрелват дори своите военнослужещи“, обясни държавният глава на Русия.

Руският президент предупреди, че обособяването на зона забранена за полети над Украйна, както настоятелно иска от НАТО президентът на Украйна Володимир Зеленски, ще направи замесените в това страни съучастници в конфликта.

„Чуваме, че е необходимо да се създаде зона забранена за полети над украинска територия. Но е невъзможно да се направи това от украинската територия, това е възможно само от територията на съседни страни“, заяви Путин, цитиран от Франс прес и БТА. Той допълни, че ще смята за съучастници в конфликта всички страни, които се опитват да наложат зона забранена за полети над Украйна.

В петък съюзниците от НАТО отхвърлиха искането на украинския президент. Западните страни отказват да удовлетворят искането му, с мотива, че това би породило значим риск от пряк конфликт с Русия.

На 22 февруари президентът на Русия обяви признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Това беше предшествано от евакуацията на жителите им в Русия поради опасения от атака от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Запада в „икономически бандитизъм“, заради санкциите срещу Русия.

На 24 февруари започна специална военна операция в Украйна. Целта му е денацификацията и демилитаризацията на Украйна, която трябва и да стане неутрална страна..

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *