Владислав Горанов с изненадващ коментар за Пеевски, Магнитски и еврото. Вижте каква е връзката

България отблизо

Да трупаш дългове и да държиш голям дефицит не е дългосрочна стратегия. Ако се получи нов шок като нова криза или нова пандемия, ние нямаме буфери, за да поемем подобен шок, на ръба сме.

Това заяви Владислав Горанов, бивш финансов министър, в ефира на БНТ.

По думите му, ако увеличиш правителственото потребление през дефицит, следва да помагаш на ръста на икономиката. Проблем обаче са твърде оптимистично заложените приходи, както и увеличаващата се инфлация.

„Имаме край на програмен период, който да усвояваме, имаме ПВУ, който никак не е напреднал, едни немалки разходи в бюджетите на регионалното и на военното министерство. Нека дадем шанс на правителството да видим как гъвкаво ще управлява разходите. Добре е да има по-висок растеж, лошо е обаче ако не си готов за лошия сценарий”, коментира той.

„Опитът да създадем благосъстояние за част от населението ни чрез заеми не е устойчиво. Даваме повече от своите възможности за социалната политика. Ние сме задължени да плащаме пенсиите на родителите ни, но ние прехвърляме сметката на децата си, и то с лихви”, смята още Горанов.

Според него, ако не сме прецизни, може да продължим с отлагането на влизането ни в еврозоната.

„Важно е бюджетът да е разумен и да издържа 12 месеца. Действително, мисля, че след последните разговори между представители на ГЕРБ и правителството, новият предложен вариант за бюджет ще бъде подкрепен поне на първо четене. Предупреждаваме за рисковете и дисбалансите във фискалната рамка. Асен Василев, който заложи политическата си кариера за изпълнението на бюджета, ще може да се докаже”, допълни още той.

„ДПС не участват в първоначалните уговорки за правителството, но ако седнат и се разберат, не виждам пречка в това да вземат министерско кресло при ротация. Бремето на Магнитски очевидно не пречи на Делян Пеевски в кариерата му”, каза още той.

На въпрос как се взима индулгенция по Магнитски, той заяви: „Както вероятно по време на римската инквизиция – с решение на папата. Има разписан конкретен механизъм, който не предполага участие с други хора. Да, аз предприемам стъпки към това.”

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *