ВМРО-ДПМНЕ води убедително на президентските избори в Северна Македония

Свят

Първичните резултати, публикувани на сайта Държавната избирателна комисия на Македония показват, че в обработените бюлетини от 1365 секции от общо 3508, кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Давкова води с 35,37 процента пред кандидата на СДСМ Стево Пендаровски, който е получил 17,34% от гласовете, съобщава македонският електронен сайт Либертас. Трети е Буяр Османи от ДСИ с 18,18 на сто от гласовете, Арбен Таравари от коалиция Вреди е с 13,26%, Максим Димитриевски от ЗНАМ – 7,39%, подкрепената от Левицата Биляна Ванковска е с 4,18% и Стевчо Якимовски от ГРОМ – 0,91 на сто.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води с много над 100 хил. гласа на първия тур на президентските избори в Северна Македония, според първите резултати от Държавната изборна комисия на базата на обработени резултати от две трети от секциите.

Така изглежда към момента развръзката, след като Северна Македония гласува за президент на първи тур днес. Вотът се разглеждаше като генерална репетиция за парламентарните избори на 8 май, когато ще е и балотажът, но и процес, който може да повлияе на спорното от месеци насам вписване на българите в конституцията.

С право на глас бяха 1.814 млн. избиратели. Секциите отвориха в 7 ч. местно (8 ч. българско) време, а вотът ще продължи до 20 българско, а вотът дава на македонските избиратели необичайно голям брой кандидати – седем. Резултатите съответстват на очакването никой да не получи нужното мнозинство за победа на първи тур.

Загуба на Стево Пендаровски, президент от 2019 г., и на балотажа би отворила пътя за пълна смяна на властта в Северна Македония и връщане на ВМРО-ДПМНЕ, заменена от Социалдемократическия съюз през 2017 г., в разгара на политическа криза.

 

Източници: „Труд“, „Дневник“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *