Военен експерт: Русия провежда феноменална операция в Украйна, която ще се изучава във всички учебници по света!

Свят

Докторът на военните науки  и експерт по ракетните войски и артилерия Константин Сивков направи анализ на хода на бойните действия в Украйна, пишат чуждестранни медии. Ето какво споделя експертът:

„За 4 дни нашите въоръжени сили проникнаха на повече от 200–300 км в дълбините на вражеската територия. Скоростта на придвижване е от 50 до 100 км на ден. Това е лудо темпо.

Трябва да се разбере, че срещу руската армия се противопоставя не „бананова република“, а страна, чийто въоръжени сили са на 10-то място в Европа по потенциал, според оценките на НАТО. Респективно – 22-ро място в света. Това е много сериозна сила “, обясни Сивков.

Експертът припомни, че през 2003 г. на САЩ бяха необходими две седмици, за да стигнат до Багдад, а Ирак е по-малък от Украйна по територия.

„Площта на Ирак е 470 хил. кв. км, докато тази на Украйна е 607 хил. кв. км . Също така, повърхността на Ирак е предимно пустиня, а Украйна е наситена с гъста градска инфраструктура, подчерта той.

Сивков отбеляза също, че за руската армия може да възникнат затруднения при поемането на контрол над Киев и Харков.

„Ще има проблеми с Киев и Харков, просто защото те са големи градове. Ще има съпротива. В Харков ситуацията се усложнява от факта, че Харковският танков завод разполага с известно количество тежко оборудване, макар и не толкова много“, каза експертът.

Според анализатора, военната операция в Украйна може да приключи след две-три седмици. Темпото на настъплението е феноменално, а въоръжените сили на Украйна са почти разбити, смята военният специалист.

„Операцията, която Русия сега провежда, ще бъде във всички учебници по света, това е брилянтна операция като концепция и изпълнение. Извършва се с относително малки сили. Загубите на нашите войски са минимални. Въпреки факта, че загубите на противника са много значителни “, обясни Сивков.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *