Вселенският патриарх Вартоломей пристига в София за избора на нов български патриарх. Охраната ще е „пиле не може да прехвръкне“

България отблизо

Вселенският патриарх Вартоломей пристига в София за избора на нов български патриарх. Той ще бъде посрещнат в 9 часа в храм „Света Неделя“, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

 

Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще излъчат новия предстоятел на Българската православна църква, вече започна.

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140, като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

 

Регистрацията им ще започне в 10 часа и ще продължи до обяд, заяви говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

 

Вечерта в храм „Света София“, делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват делегациите на Поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

 

Днес в 11 часа в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ игуменът на Троянския и Бачковския манастири – епископ Сионий ще донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски. Поклонението пред светинята ще се осъществи на 1 юли – в понеделник,  припомня БНР.

Б.Р.

От НСО са осигурили такава охрана на патриарха, че и пиле няма да може да прехвръкне. 

Ще бъде преглеждан багаж на богомолците, улици ще бъдат блокирани. 

Ще се следи и за частни дронове.

Припомняме, че Вартоломей е яростен обвинител на руската църква и публично я заклейми, че не е спряла войната в Украйна.

От всичко това става ясно, че изборът на български патриарх утре е предрешен. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *