Всички конфликти са свързани! Зад тях се вижда една тъмна сянка, която се мъчи да контролира света

Свят

– Войната между „Хамас“ и Израел продължава и сякаш световните лидери са се подредили на опашка за визити в Тел Авив. Кой от тях ще може да окаже въздействие върху конфликта в Близкия изток? Гост в студиото е геополитическият анализатор Боян Чуков. Добре дошъл в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“, г-н Чуков.

– Здравейте.

– „Наблюдаваме британски чай в американски чаена чашка, подсладен с турски шекер, а палестинците и евреите са само съчки в кладата.“ Разшифровайте ни тази ваша метафора.

– Първо бих искал да започна с това, че – да, всичко започна с едно нападение на „Хамас“ срещу евреите, срещу Израел. И в първите часове може би битката бихме могли да я охарактеризираме като битка между палестинци и евреи. Малко по-късно тя се превърна в битка между евреи и араби. Още по-късно тя се превърна на битка между евреи и мюсюлмани. А сега вече виждаме – и вие правилно отбелязахте, че целият свят гледа в момента този регион – битка между „Глобалния Юг“ и „Глобалния Север“. Т.е. ние виждаме как за броени дни този конфликт от едно „счепкване“ между палестинци и евреи се превърна в проблем №1 в света и всички вече заплашват, че ще има Трета световна война, ще има ядрен Армагедон и т.н. И в общи линии, не са много далеч от истината.

– Това илюстрация на сблъсъка на цивилизациите ли е?

– Да. Разбира се, това е геополитика и ако бъдем прецизни, но вече в детайлите, това е геополитически сблъсък. А геополитически сблъсък без есхатология – няма такъв. Както виждате, паралелно на злободневните коментари започват исторически ретроспекции – колко хиляди години преди Христа там кои са живеели, Палестина откъде идва. Едни казват, че това още римляните са го измислили, други казват, че понятието „палестинци“ го е измислил Ясер Арафат. Но така или иначе, да не влизаме в тези подробности, тъй като те са прекалено далеч от ежедневието, въпреки че някъде в далечината мотивират действията на едните и на другите. В този конфликт виждаме, че на практика се включват всички конфликти, които съществуват до този момент.

Да твърдим, че този конфликт в Палестина няма нищо общо с този в Украйна, или няма нищо общо с този в Кавказ, или няма нищо общо с покачване на напрежението в Северна Европа, с нарушаването на норвежкия газопровод , означава просто да си затваряме очите. Но за мен е много важно да имаме предвид, че този конфликт оказва влияние върху предстоящите избори в САЩ. Защото Путин – хубав или лош, ще бъде преизбран като президент на Русия. Дори неговият говорител Песков, недотам интелигентно каза, че в общи линии е въпрос на формалност Путин да бъде преизбран пак, ако се яви като кандидат-президент.

В момента, обаче, израелският конфликт оказва много сериозно влияние върху нагласите и пределекторалната ситуация в САЩ. И не на последно място, разбира се, трябва да включим и транснационалните корпорации и проблема с енергетиката в глобален план, тъй като колкото и парадоксално да е, до този момент никой не говори за енергийната проекция на конфликта.

– Върху горивата. На кого е изгодно да използва „Хамас“?

– „Хамас“ е инструмент.

– Да, това е ясно.

– Вижте, инструментът зависи от ръката, която го ползва.

– Къде е ръката?

– Да твърдим, че „Хамас“ е изцяло 100% зависим от Иран, тъй като Иран помага там, обучава и т.н., е смешно. Още по-смешно е да твърдим, че „Хамас“ е инструмент на Израел за акции под чужд флаг, защото знаем, че 2019 г. Бенямин Нетаняху в Кнесета пред групата на „Ликуд“, неговата партия, заявява, че Израел трябва да подкрепя „Хамас“ и да финансира „Хамас“. Това е 2019 г. Но това да твърдим, че Израел е този, който го ползва в случая 100%, пак е много смешно. По-точно ние трябва да видим, кой използва „Хамас“ от тези, които имат възможност да го използват. И другото, което е – трябва да имаме предвид, че когато говорим за „Хамас“ или за „Ислямски джихад“, трябва да имаме предвид, че това са „Мюсюлманските братя“. Това са „Мюсюлманските братя“, които направиха преврат.

– В Египет.

– И египетският президент няма никакво желание да допуска този човешки поток от палестинци на Синайския полуостров, тъй като с тях идва и „Хамас“, идват „Мюсюлманските братя“. Да не забравяме, че те убиха и един от президентите на Египет. В този план, обаче, трябва да погледнем много накратко, какъв е генезисът на „Мюсюлманските братя“. „Мюсюлманските братя“ са създадени в Кайро през 1928 г. от преподавателя Ал Бана – той издава списание. То се разпространява в сунитския свят – за тълкуване на исляма и т.н., но така или иначе, около изданието се създава мрежа, която в един хубав момент се превръща в движение, почти политическа партия. Първата джамия е построена в британския сектор на Суецкия канал с парите на Остиндийската компания, под зоркото наблюдение на един известен британски лорд. Т.е. и затова някои казват, че при „Мюсюлманските братя“ има британска следа.

– Следа?

– Естествено, логиката ни подсказва, че може би тя съществува и в „Хамас“. Моето лично убеждение е, че такава съществува наистина, защото ако всичките тези фактори, които ги споменах, трите, ги обединим и видим, че всеки се опитва да използва „Хамас“ по свое предназначение, виждаме тогава и обяснението, защо атаката срещу израелската армия е толкова високотехнологична и с такъв интелект е направена, което не типично и не е характерно за тези, които ходят по джапанки с калашници и стрелят.

– Добре, но кой би могъл да ги използва сега, в конкретната ситуация, в атаката от 7 октомври?

– За мен картината леко започва да се прояснява. Като имаме предвид, че на терена липсваше мобилна връзка и това става само с много мощна техника – такъв център има на Крит за радиоелектронна война и той е британски – считам, че затова чаят е английски. Британците се връщат тихо и безмълвно, по английски на терена, както пее Висоцки в една от своите песни, но го правят много интелигентно, правят го много тихо, много професионално. Защо? Виждаме, че имаме сблъсък, „невероятен“ – в момента „невероятен“ го казвам кавички, защото обикновено ние сме свикнали да твърдим, че това, което казва Вашингтон, го повтаря Лондон. Нали си спомняме, че едно време един от британските премиери беше наречен „пуделът на Вашингтон“ или „пуделът на Буш“ по време на събитията в Ирак. Трябва да имаме предвид, че Израел е 51-вият щат на САЩ. И докато САЩ бяха безспорен глобален хегемон, тогава и ЦАХАЛ беше велик, и „Мосад“ беше велик, а сега, когато Pax Americana се разпада, ние виждаме, че Израел не е същият. И ние вече виждаме, че интересите на Великобритания и на САЩ се разделят.

– А къде оставяте Русия?

– Така. Русия се опитва да играе в тази обстановка с ресурсите на своята дипломация, или по-точно с авторитета на своя президент. Но събитията в Израел и в Ивицата Газа – те също удариха руския президент, защото те дадоха аргумент на неговите критици вътре в Русия. Руският президент каза, че събитията в Газа са трагедия. И няколко коментатора вече го попитаха: „А това, което се случва в Донбас и в Украйна“…

– Какво е?

– 8-10 години е трагедия. Защо не се заемеш първо със собствената си трагедия в своя дом, преди да разрешаваш трагедиите на другите народи?“. Но така или иначе Русия има авторитет, руският президент има авторитет и заедно с китайския ръководител Си Дзинпин в момента са неформални лидери на тези, които са срещу „Колективния Запад“. Така че Русия има своя роля в тоя конфликт.

– И свой интерес.

– Има свой интерес. Но вижте, в такива случаи всеки търси следите на Москва и ръката на Москва, но аз задавам един много прост въпрос: преди да започнем да говорим за руската следа, трябва да си зададем въпроса. Първо, тези, които казват, че има руска следа, казват „Русия се бърка във всички избори по света. Русия няма точка на земното кълбо, където да не се е набъркала. Русия е вездесъща навсякъде, взривява газопроводи, трови разни хора и т.н.“. А слагайки на Русия тези качества, ние признаваме, че Русия е една велика държава, хегемон глобален, който решава навсякъде, във всяка точка на земното кълбо своите интереси и ги защитава. От друга страна, ние говорим, че Русия всеки момент ще се разпадне, че икономиката й е куца, че 2015 г. Путин е умрял и Русия се води от някакъв двойник, че ходят и изкарват чипове от украинските перални, за да ги качват на ракетите. Значи тези, които заемат тази позиция, трябва да се уточнят, Русия къде е: или е велика и №1 в света, или е обикновена регионална държавица, която е със затихващи функции. Едно от двете е, защото и двете означават, че тези, които коментират по този начин, имат някакво шизофренично отношение към Русия.

– А как гледате на тези коментари, че всъщност с отварянето на фронта в Израел и в Ивицата Газа, всъщност се отмества прожектора от Украйна?

– Този прожектор се измества в медиите и ние оставаме с това впечатление, че то се измества. На практика в момента има движение на фронта на украинска територия и в този план руската армия не може да се похвали с някакви много сериозни успехи. И затова и критикуват Путин – вземи си оправи първо армията, първо си оправи вътре държавата. Защото ето сега излезе една информация, че министърът на икономиката Антон Силанов не е изпълнил указ на президента от август месец. Ако е бил изпълнен този указ, икономически субекти в Руската федерация, които са свързани с руските олигарси, няма да могат да изнасят всеки месец по 2-3 милиарда долара от страната. Вие нали разбирате, че проблемът вътре в самата Русия и в Украйна е много остър и той е много остър и за руснаци, и за украинци, и за всичките, които са около този конфликт.

Но аз искам да обърна внимание на един много важен момент. 2008 г., декември месец, имаше една операция на ЦАХАЛ на израелската армия, пак в Ивицата Газа. Пак имаше подобни събития и операцията се наричаше „Излято олово“. Тогава какъв беше проблемът? Срещу Ивицата Газа в морето са открити прилични залежи на природен газ. Това находище 60% е собственост на „British Gas“, 30% са на една фирма, която е ливанска, но не се знае зад нея кой точно стои, и 10% беше на Палестинската автономия. И Израел във всички случаи, и най-вече British Gas се мъчат да сложат ръка на това находище, защото по формулите, които предлагаше British Gas, печалбите се очакваха да бъдат някъде около 2 милиарда годишно. 1 милиард трябваше да отива за Ивицата Газа, т.е. да се финансира „Хамас“. И тук израелското правителство беше абсолютно недоволно и нямаше никакво желание да продължи нататък.

– И това продължава и до днес?

– Това продължава и до днес. Даже мога да ви кажа – след няколко години след като бяха прекъснати преговорите с British Gas, те отново бяха възстановени и сега, ако погледнете много внимателно крайбрежието, Ивицата Газа, там израелското крайбрежие – чрез Червено море, след като се направят тръбопроводите, идеята на British Gas е била да се стигне до „Джейхан“ – турското пристанище, и там да се обедини с другия известен тръбопровод – „Баку-Тбилиси-Джейхан“. Сега разбирате ли, „турският шекер“ откъде идва?

– Кои са всъщност вече съперниците за контрол в Близкия изток, като знаете кои са от едната и кои от другата страна?

– От цялата тази история, от тази драма, която за съжаление е ужасяваща както за еврейската майка, така и за палестинската майка, печели Доналд Тръмп. Доналд Тръмп печели, защото ситуацията в момента започва да дави Джо Байдън точно преди изборите. Виждате, че двата рейда – на Антъни Блинкен и на Джо Байдън в региона бяха пълно фиаско. Самият Антъни Блинкен направи една изключителна грешка. Той отиде в Израел и каза: „Аз идвам тук като евреин“. Добре, ама какъв посредник ти можеш да бъдеш между евреи и араби, след като казваш, че си евреин?! Така че в този план Доналд Тръмп печели, и то много. Британците печелят с това, че могат да оказват все по-голям натиск на американците в тези моменти, когато външната политика на Великобритания и на САЩ не съвпада, а по някой път има и искри между тях.

И да не забравяме, на последно място са шотландските корени на Доналд Тръмп: неговата майка е от островите. Даже има един любопитен факт – там една немалка част, хайде да не кажа немалка, но известна част от шотландските благородници са православни. И по някакъв начин това засяга и рода на Доналд Тръмп. И това е обяснението, ако си спомняте, при полагането на клетвата – преди да влезе в своя мандат Доналд Тръмп, той се закле на Библията, а до него беше православен свещеник. Тогава всички се питаха защо. Ето откъде идва цялата тая работа. Така че в случая от тези събития не бих казал, че американците печелят много. Имам предвид самия Байдън и демократите. Иначе Америка печели страшно много, защото вече започва изходът на по-заможните евреи към САЩ. 30-40% от висшите слоеве на израелското общество са свързани с изключително високотехнологични фирми.

– Технологията се изнася?

– И технологиите също се изнасят. Т.е. ние виждаме абсолютно същата история, която се получи с Европа. Европа в момента я напускат и капитали, и експерти, и промишленост, и т.н. Срещата „Един пояс, един път“ в Пекин и като имам преди това, което се договориха Си и Путин, дава основание да се счита, че и Русия, и Китай са разбрали, че ще има не „желязна“ – „оловна“ стена между Евразия и Европа. Т.е. светът – за това, което и друг път съм говорил във вашето студио, се регионализира.

– И се разделя?

– И всеки регион си загражда своята територия. И това е безкомпромисно. Ако погледнем в момента какво се случва – „Един пояс, един път“ се синхронизира изцяло с руската стратегия „Голяма Евразия“ и тези коридори север-юг. Но когато говоря за коридори север-юг, имайте предвид една мрежа от коридори север-юг, които идват от северните брегове на Руската федерация, Северния морски път, който е част от пътя „Един пояс, един път“. И тези коридори през Иран отиват на Индийския океан и на Тихия океан. Т.е. виждаме как Евразия се затваря, руснаци и китайци – те затварят Евразия.

– Близкият изток къде отива?

– Близкият изток – американците най-вероятно ще го държат, тъй като те считат, че чрез Близкия изток те ще могат да нанесат много тежък удар на китайската икономиката, тъй като Китай добива нефт, но той е недостатъчен. Голяма част от нефта, който купува Китай, идва от Близкия изток, но в последно време ние видяхме, че от първи износител, Саудитска Арабия се превърна във втори. Първи стана Руската федерация. Т.е. Китай също си прави съответните стъпки така, че да намали своята зависимост от близкоизточния нефт. Но нали разбирате, какво ще стане, ако американците сложат ръка на близкоизточния нефт по отношение на Европа? Европа ще издъхне тотално. Европа не може да издържи и броени седмици без близкоизточния нефт. Така че в този план това е също един чудовищен удар срещу европейците, или по-точно дава възможност американците да държат много изкъсо европейците и на практика да им диктуват външната политика.

– Те имат ли съперници за контрол върху региона? Аз пак си повтарям въпроса. Ще ми се да видя дали е само един или няколко са интересите, които се сблъскват.

– Абсолютно сте права, абсолютно сте права, понеже в света вече не бихме могли да говорим за категоричен единствен глобален хегемон, както бяха преди САЩ. Т.е. появиха се много държави, които вече имат регионално значение, имат регионален геополитически код. Такова значение например придобива Турция в региона. Такова значение много отдавна има и Иран. Такова значение има и Саудитска Арабия. Да не забравяме, че Саудитска Арабия започна да играе ключова роля в света, когато се появи петродолара. Тогава бяха сключени споразумения със САЩ и Саудитска Арабия се оказа ключов елемент в стратегията на САЩ за глобално превъзходство. Но тогава – има един факт, който е малко известен – Саудитска Арабия изкупи американския дълг. Т.е. Саудитска Арабия също държи американците по един или друг начин и затова нейното поведение е все по-независимо. Но тук, понеже аз ви казах тези няколко нива, на които започва и може да се анализира конфликта, Саудитска Арабия няма да тръгне срещу мюсюлманите, няма да тръгне срещу арабите. И в този план договорът, който беше…

– Те прекратиха.

– Те прекратиха с Израел, защото за Саудитска Арабия това е фатално, тъй като тя се конкурира с Турция за водеща държава в сунитския свят. И виждаме как прословутите сражения, антагонизми и конфликти между шиити и сунити конфликтът в Палестина на практика ги намали, тушира и както виждаме, вече външните министри на Иран и на Саудитска Арабия си говорят постоянно и си координират външната политика. Така че в този план ние трябва да имаме предвид, че огромна роля ще изиграят и Турция, и Саудитска Арабия, и Иран. Отделно Русия и Китай вече като глобални играчи, те също имат своята роля.

– А кой от тях ще окаже влияние върху конфликта и как войната ще завърши?

– Точно това е големият въпрос. И всички се чудят, дали все пак „Хизбула“ ще бъде въвлечена в тази война. Сега има един много важен детайл – в Американския конгрес републиканците са предложили да се даде разрешение на Джо Байдън да може да атакува всички проксита на Иран в региона, т.е. да удари „Хизбула“, да удари шиитските милиции в Ирак, да удари хуситите в Йемен, да удари и „Хамас“. Знаете ли кое е най-интересното? Най-интересното е, че демократите са против. Те не желаят да стане това.

– Защо?

– Защото там ситуацията е вулкан преди изригване и ако това се случи, потърпевши са демократите и Джо Байдън – те ще загубят катастрофално изборите. Да, наистина има два самолетоносача, които са там, в региона, които са на достатъчно голяма дистанция, така че ракетите на „Хизбула“ да не могат да ги достигнат или по-точно тези ракети, с които се знае, че разполага „Хизбула“, но някои твърдят, че има и други ракети, които ще ги достигнат. Но и двата самолетоносача са уязвими от военноморската база на Русия в Тартус в Сирия и още от Пекин. Преди броени часове Владимир Путин заяви, че над Черно море ще патрулират руски самолети МиГ-31 с ракети „Кинжал“, което също променя обстановката. И тук не бих казал чак толкова за Черно море, колкото като се има предвид, че ракетите са качени на самолети и тези ракети летят някъде от порядъка на 1000 км. Т.е. самолетоносачите от Черно море също са уязвими. Така че в момента аз виждам: Русия, Китай, САЩ не желаят конфликтът да се разраства и те правят всичко възможно. От друга страна, виждаме, че абсолютно същото желае и Иран, и Саудитска Арабия.

– А защо се разраства, въпреки всичко?

– Защото – аз ви казах още в самото начало, вече по-сериозните анализатори казаха, че там има трета сила, сянката на трета сила в региона, която има други интереси. И аз ви казах кои са те.

– Британските?

– Да, британските. Те са други. И в този план, аз смятам, че е много наивно да се подценяват британците, защото те наистина притежават своите мрежи още от времето на Лорънс Арабски, които са от 200 години, т.е. те имат влияние. То не е толкова видимо, то не е толкова осезаемо, но да не забравяме, че съвсем наскоро Британия излезе със своя доктрина „Глобална Британия“, т.е. Британия иска да си върне тази тежест, която имаше като империя, и да стане незаобиколим глобален фактор.

– И да видим нейните постимпериални амбиции, напъни?

– Амбиции, да.

– А защо не е изгодно създаването на палестинска държава? Ето, от договорите на Осло, които предвиждат такава, до ден днешен – 30 години, такава държава не става.

– Има една – то е българска хубава приказка – едно е да искаш. Второ е да можеш, трето и четвърто да го направиш.

– Хайтов, „Мъжки времена“.

– Да, на Хайтов. Така че – да, всичко е много добро, много хуманно, но очевидно е, че евреи и палестинци не могат да живеят на една земя. И затова сега даже има всякакви такива версии, някои ги слагат в раздел „Конспирология“ – че да речем, това също цели, понеже е ясно, че Израел няма да издържи, има чисто аритметични сметки. Израел след 20-25 години ще бъде някъде 15-16 милиона и ще бъде заобиколен с 500 милиона мюсюлмани и араби, което на практика няма как да стане. Другото, което е – за ЦАХАЛ ние сме свикнали да говорим за това, че е една непобедима армия, високотехнологична, но да не забравяме, че тази армия се биеше срещу брадати муджахидини с калашници. Сега отсреща имат високотехнологични противници. „Хизбула“ има високотехнологична армия. И да не забравяме – Израел разполага със 169 000 войника професионална армия. Да, те много бързо направиха мобилизацията – някъде около 300 000, но да не забравяме, че 40% от тях са жени, което също променя картинката. Тъй като във войната в Украйна ние виждаме, че общо взето участието на жените във войната по никакъв начин не е най-добрият вариант. Въобще жените природата ги е направила такива, че да не се сражават наравно с мъжете – не че няма такива.

– Как ще завърши тази война и кога? Колко ще продължи? Дълъг конфликт, кратък?

– Засега съм оптимист, умерен, скромен, почти незабележим, защото Израел се закани да унищожи и да смачка Ивицата Газа, да изгони абсолютно всички палестинци, и видяхме, че изведнъж замръзна и каза, че времето е неподходящо за военни действия. Но фактически метеорологичната прогноза е, че времето е отлично, слънцето грее, няма никакъв проблем. Сега, дали защото се очакваше Байдън да пристигне там, да види какво може да направи, но все повече и повече се появяват разумни гласове, които твърдят, че ако влезе в Ивицата Газа ЦАХАЛ, армията на Израел, тя ще понесе загуби, които обществото в Израел няма да понесе, тъй като ще има много жертви.

Бомбите, които хвърлят израелските ВВС, те са също мощни, пробиват някъде до 20-30 метра, но експертите твърдят, че бункерите под земята и тунелите, те са под 60 метра и там са километри, които са под земята. И фактически от шахти се изкарват ракети, стреля се, след това се затварят така, че могат постоянно да изскачат зад гърба на израелската армия. Така че нещата са много сложни. Още не е разяснено, как точно се случи всичко това, как стана така, че израелската армия първите 7 часа е имала заповед да не се мърда, да не се движи. Сега в YouTube има една израелска жена, която говори за това. Тя е от региона, тя е от силовите системи на Израел. От друга страна, знаете за тези жертви, които бяха вкарани в сайтовете първите дни, за това рейв парти, което беше до границата – сега излезе информация, че това рейв парти въобще не е трябвало да бъде проведено на това място. Било е някъде навътре в територията на Израел и два дни преди събитието е било е изместено там. Така че има много косвени признаци, които ни подсказват, че ние нямаме информация за това какво точно се е случило и затова може би с времето тя ще става все повече и повече. Но така или иначе, демиургът, както се казва, е много високоинтелигентен, с много богат опит и изключително професионално действа.

– Много важен въпрос, г-н Чуков – какво ще бъде влиянието, какво ще е отражението на тези събития към България? Ние попадаме в едно менгеме на остри конфликти – Украйна, Нагорни Карабах, Израел, Газа, Западните Балкани.

– Винаги съм го твърдял и сега пак ще го кажа: България в момента е като едно малко книжно корабче, направено от дете и пуснато в мътен планински пороен ручей, и докъдето ни закара. България в момента няма абсолютно никакъв суверенитет. Българската държавност в момента е в окаяно състояние. Даже не знам, дали е удобно да се казва, че въобще имаме някаква държавност. Но това, което е очевадно – аз виждам, че се разрушава българската енергетика, и България бавно се закача за Турция в енергиен план.

Т.е., Турция в момента събира сили и става енергиен център не само на Балканите, а може би и в едната част в Европа, а ние сме като някакъв придатък на Турция. Очевидно е, че това е някаква стратегия, която се реализира и общо взето тя е за години напред, а не е за прогнози, които се правят, какво ще стане следващата седмица. Виждаме, че сега и с тези ходове ние влизаме в конфликт със сърбите, влизаме в конфликт с унгарците и т.н. Не би ми се искало един ден и ние да станем същите съчки в глобалните сблъсъци, каквито станаха обикновените евреи и обикновените палестинци.

Боян Чуков, геополитически анализатор, в интервю за Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“

Интервю на Цоня Събчева

Tagged

1 thought on “Всички конфликти са свързани! Зад тях се вижда една тъмна сянка, която се мъчи да контролира света

  1. ………….АЗ не го ценя кой знае колко Боян Чуков…………той е репей залепен за БКП / БСП още от както са му отрязали пъпната връв при раждането …….а знаем „че е бив комунист тоест изповядва ЮДЕО- хазарска идеология ! ! Радва ме обаче че споделя това което АЗ съм казвал не веднъж ……………“ САЩ ли , Великобритания ли ….Турция ли или Русия ще подпалят голям огън на територията на България ….ще има яки дървета да горят ……..а НИЕ…… а НИЕ ще сме просто едни съчки , които ще изгорят за два три дни , и от България ще остане само пепел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *