Падат последните украински самолети, Русия подготвя нов удар

Свят

Назначеният от руснаците управител на Херсонска област Владимир Салдо (кмет на Херсон в периода 2002 – 2012 година) заяви, че руските сили са отблъснали украинците от линията Пойма – Песчановка – Подстепно (15 километра източно от Херсон) и сега украинците са при Антоновския мост и се прегрупират. 

За последното денонощие руските системи за противоракетна отбрана са свалили 7 украински самолета МиГ-29, съобщиха пък от руското Министерство на отбраната.

За седмица са унищожени 12 от последните самолети на украинските Въоръжени сили.

„През изминалата седмица бяха унищожени 12 самолета, от които: 10 МиГ-29 и два щурмовика Су-25, както и два хеликоптера Ми-8 на ВВС на Украйна“, добавят от ведомството.

Освен това през седмицата са били свалени 314 украински дрона, прихванати са 35 ракети HIMARS, пет оперативно-тактически ракети, две зенитни ракети С-200 и шест управляеми авиобомби JDAM.

От руското МО добавят още, че за седмица загубите на ВСУ в южнодонецкото направление възлизат на над 1010 бойци. Украинската армия е загубила 9 бойни бронирани машини и 19 автомобила.

Украинците са нанесли удари в районите на Угледар, Урожайне  и Старомайорское.

От военното ведомство на страната съобщиха още, че ясненското ракетно формирование на руските Ракетни войски със стратегическо назначение (РВСН) в Оренбургска област се превъоръжава с ракетен комплекс „Авангард.

„Изпълнението на планираните за 2023 г. мерки за превъоръжаване на стратегическите ракетни сили с ракетна система с хиперзвуков блок ще повиши бойните способности на стратегическите ядрени сили на нашата страна“, добавят от ведомството.

Русия е съсредоточила близо 19 хиляди военнослужещи близо до северната граница на Украйна, съобщи генерал-лейтенант Сергей Наев, който командва ОССУВ „Север“, в интервю за Укринформ.

Руските сили прехвърлят военна техника и личен състав от Луганск към Купянското направление, предава РБК-Украйна.

Тези действия могат да имат само една цел. Нов удар в Киевско или Харковско направление и създаване на пряка опасност за самите градове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *