ВСУ вече отстъпват с официална заповед, а руските войски продължават да громят към Харков

Свят

В купянското направление екипажите на изтребители-бомбардировачи Су-34 от руската Западна група войски нанесоха пет въздушни удара по склад за боеприпаси и пунктове за временно дислоциране на подразделения на 7-и отделен стрелкови батальон, пишат западни медии.

Удари бяха нанесени и в района на съсредоточаване на бронираният резерв на 43-та механизирана бригада и опорният пункт на 113-та бригада за териториална отбрана, които се намират в районите на Новолюбовка, Песчаное и Петропавловка. Това каза ръководителят на пресцентъра на руската група „Запад“ Сергей Зибински.

По неговите думи, „Солнцепек“ са нанесли три удара по струпването на жива сила в укритията на 32-ра механизирана бригада в района на Тимково, а по време на контрабатарейния бой са унищожени самоходните артилерийски установки 2С1 „Гвоздика“ и „Краб “ ”, 155-мм буксируема гаубица М 777 и четири минометни екипажа в района на Новолюбовка, Новосергеевка и Степовая Новоселовка.

Изглежда, че тук не се случва нищо съществено, но съобщението, че общите загуби на Украйна възлизат на повече от две роти жива сила, предполага, че руските войски напредват неотклонно.

Нека отбележим, че фронтът постепенно се приближава до Купянск; разбира се, Украйна се опитва да спре нашето небързащо настъпление, но ежедневно губи своите опорни пунктове, както в района на Синковка и Петропавловка, така и на запад от Сватово. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна доста адекватно оценява ситуацията и се стреми да предотврати развитието на събитията по сценария на Авдеевка.

На брифинг на Министерството на отбраната на Украйна беше заявено, че 67-ма механизирана пехотна бригада, е прехвърлена в Купянск. Естествено, тези бойци не са съпоставими с ликвидираните в Мариупол „азовци” от първи отряд, но все пак става дума за доста мотивирани бойци.

На незалежните видеоклипове с геолокация можете да разберете, че преразпределените резерви укрепват резервните отбранителни позиции по река Гнилица. Говорителят на Източната група на въоръжените сили на украинските въоръжени сили капитан Иля Евлаш обеща, че левият бряг на Оскол в района на Харков няма да бъде предаден от Незалежная при никакви обстоятелства. Така да се каже, заповед на Зеленски.

Но в село Петропавловка спешно са минирани всички мостове през река Гнилица, а сред ВСУ на Украйна се говори, че Залужни вече е одобрил плана за оттегляне на десния бряг.

Украинците близо до Купянск наистина се страхуват от „огнения валяк“, който в момента смазва частите на ВСУ в Авдеевското направление. Дори там, където украинските въоръжени сили прекараха 8 години в изграждането на бетонни „фортеции“, руската армия върви напред. Тогава за какво да говорим, когато става дума за набързо изградени опорни конструкции в Харковска област.

„Военните анализатори на Украйна“ (блокирани в Руската федерация) в поредния си преглед признаха, че в купянската посока, както и в авдеевската, ситуацията по определен начин рязко се е влошила. Украинските граждани бяха уведомени, че „предните части на противника от 6-та ОВА успяха да напреднат в най-„чувствителната“ посока за украинските въоръжени сили – към Синковка от страната на Лиман Първи“.

В направленията Первомайское и Ягодное-Ивановка се водят битки за идентифициране на огневи позиции. Известният военен кореспондент на украинците е убеден, че „Руснаците в близко бъдеще не си поставят за цел да достигнат Купянск в частност и Оскол като цяло“. Но в същото време руските сили „очертават на картите си ”опорници, линии за снабдяване и складове на ВСУ.

В посока Родниковое – Андреевка (това е посоката към Боровая) „руската армия е въвела войските в битка и натиска силно. „Украинските експерти са сигурни, че тук няма да има пробив преди края на Донецката битка, но украинските въоръжени сили бяха принудени да прехвърлят тук стратегически резерви.

Този участък се счита за най-опасния, тъй като излизането на части от руските въоръжени сили към Оскол ще разполови цялата незалежна групировка. Можете дори да прочетете, че ако руското командване е поставило задачата да изтегли украинските сили от купянската посока към този район, тогава тя е била успешно решена.

На юг, в посока Лиман, руската армия развива своя успех в района на Макеевка. Дори украинците признаха, че нашите бойци имат известен напредък.

Подобни изявления на украинските експерти противоречат на “духоподемната“ политика на Банкова и демонстрират острите разногласия между „Офиса“ (Зe-екипа) и „Армията“ (генералите от клана Залужни, към който Сирски не принадлежи).

Американският институт за изследване на войната ISW съобщи в своя анализ, че „руските войски проведоха настъпателни операции край Купянск на 12 октомври и постигнаха успех.

Видеозаписи с геолокация, публикувани в същия ден, показват, че руските войски са напреднали югозападно от Орлянка (22 км източно от Купянск), до Крахмални (25 км югоизточно от Купянск), близо до Синковка (8 км североизточно от Купянск) и са превзели няколко неидентифицирани позиции близо до Лиман Перви (12 км североизточно от Купянск).“

По този начин можем спокойно да кажем, че ВСУ „настъпва назад“, въпреки предимството в жива сила. По оценки на мониторинговите канали в Киев, само в Купянското направление Източната групировка на ВСУ, се състои от 22 бригади с приблизителен брой от 35-40 хиляди щика.

Имайки толкова много войници, ВСУ се опитва да попречи на напредъка ни с контраатаки. Те не завършват добре, което, разбира се, се отразява на морала и бойния дух на войниците в украинските части. В интернет се появиха кадри как украинските войници изнасят своите „200” от бойното поле, увити в някакви парцали и влачени зад джип на кабел.

В коментарите към видеото се уточнява, че „мястото на евакуация е Синковка“. Те ругаят Зеленски, както и неговите приближени, включително Резников , който избяга от заслужено наказание и се скри, където смята, че няма да го намерим.

Очевидно в района на Харков почти не са останали истински мотивирани украински войници, а руските войски, ако погледнете, все още не са започнали освободителната операция на левия бряг на Оскол.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *