Путин започна посредничество за мир в Газа

Свят

Владимир Путин обсъди ескалиращия палестинско-израелски конфликт с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, както и с президентите на Египет, Сирия, Иран и Палестина Абдел Фатах ас Сиси, Башар Асад, Ебрахим Раиси и Махмуд Абас, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА.

„Беше проведен телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. В центъра на разговора беше кризисната ситуация, възникнала в резултат на рязкото изостряне на палестинско-израелския конфликт“, се казва в съобщението.

Според изявлението Путин е изразил съболезнования на семействата и приятелите на загиналите израелци, както и е изтъкнал своето отхвърляне и осъждане на всякакви действия, чиито жертви са цивилни граждани, включително жени и деца. Той също така потвърди готовността на Москва да продължи да работи за разрешаването на конфликта.

„По време на всички разговори основно внимание беше отделено на рязко изострения палестинско-израелски конфликт. Беше изразена изключителна загриженост във връзка с широкомащабната ескалация на военните действия, придружена от катастрофално нарастване на броя на цивилните жертви и задълбочаващата се хуманитарна криза в ивицата Газа“, се казва в изявлението. Путин и близкоизточните лидери посочиха като причина за кризата в региона застоя в уреждането на проблемите.

В телефонните разговори с колегите си Путин обсъди и хуманитарната ситуация в Газа. „Руският президент изслуша съображенията и оценките на своите колеги, които подчертаха спешността на хуманитарната ситуация в Газа и необходимостта от вдигане на блокадата на сектора за спешна доставка на лекарства, храни и други жизненоважни стоки, включително чрез проекторезолюция, внесена от Русия в Съвета за сигурност на ООН, която цели установяването на „незабавно, балансирано и неполитизирано хуманитарно примирие“, се казва в комюникето на Кремъл.“, се казва в изявлението.

От Кремъл добавиха, че разговорите са „показали сериозна загриженост относно вероятността конфликтът да прерасне в регионална война“. Путин предложи хуманитарна помощ по време на разговорите с лидерите от Близкия изток.

Руският президент нарече „недопустимо“ насилието срещу цивилни граждани в конфликта в Близкия изток. „От своя страна Владимир Путин подчерта неприемливостта на всяка форма на насилие срещу цивилни граждани“, се казва в съобщението на Кремъл.

Путин е обсъдил с египетския президент и евакуацията на граждани на ОНД от ивицата Газа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *