Напредват: Руската армия нанася удари по Харковска, Одеска и Николаевска области

Свят

Русия готви настъпление в Купянск-Лиманското направление в Харковска област, четири моста са разрушени

Руската армия се активизира в Купянск-Лиманското направление, по пътя за втория по големина град Харков. Четири моста през река Оскол бяха разрушени. Текущата цел на противника е да унищожи тиловата база на Силите за отбрана на Украйна, да достигне левия бряг на реката и да превземе  Купянск.

Това мнение изрази военният експерт Владислав Селезньов в интервю за OBOZREVATEL.

„Поне четири моста през река Оскол в тази посока са разрушени. С каква цел? Русия се опитва да унищожи нашата логистика, за да нямаме боеприпаси и тежки оръжия. Нашите инженерни части изграждат понтонно-мостови преходи, но е ясно, че капацитетът на понтонните мостове е по-нисък от стационарните мостове.

Очевидно е защо руските сили рушат мостовете – готвят се за настъпление. Както казахме миналия път, противникът прокарва проходи в своите минни полета и изтегля бронетехника до линията на военните сблъсъци.

Експертът отбелязва, че перспективите са доста тревожни, тъй като през следващата година военният бюджет на Русия ще бъде приблизително 30%.

Това е най-малко 4 пъти повече от сегашния военен бюджет на Украйна, като се вземе предвид и доставката на военно-техническа помощ от нашите западни партньори, казва експертът.

Съотношение 1:4, което не е в полза на Украйна, едва ли може да означава, че можем да имаме възможност поне за паритетно съотношение на сили и средства или за ново контранастъпление.

Според експерта, до края на ноември вече ще имаме ясно дефинирана ситуация – „какво може да се очаква като част от нашето настъпление, като част от действията на руската армия и до какво ще стигнем в крайна сметка“. Основният фактор в това е ресурсът.

Руснаците удариха още и цели в Николаев и Миргород, в пунктове за дислокация на морската пехота на Украйна 

Редица военни обекти на контролираните от Киев територии бяха поразени от удари на руската армия. Това става ясно от съобщения на украински медии и местни власти.

Украински медии съобщават за ракетен удар по обект в Николаев. Тъй като местните власти изискват от гражданите и пресата да не снимат и публикуват нищо публично, вероятно ракетата е „долетяла“ там, където е трябвало – във военен обект, при това много значим. В украинските медии обаче все още има изтичане на информация – те пишат, че ракетата, атакувала съоръжението в Николаев, е била балистична.

Освен Николаев руските въоръжени сили нанесоха удари по военен обект в Миргород, Полтавска област. Украински източници съобщават, че в града са избухнали най-малко две експлозии и се предполага, че руските въоръжени сили са използвали ракети „Искандер“.

Известно е, че в това населено място е нанесен удар по склад с ракети на украинските въоръжени сили, които са били използвани за атаки срещу руските войски.

И накрая, обекти на територията на Иличевск(Черноморск) в Одеска област също бяха подложени на удари от руските въоръжени сили днес. Там беше атакувана пристанищната инфраструктура на града, участваща в доставката на боеприпаси и оръжие на украинските въоръжени сили.

Руските въоръжени сили нанесоха удар и по здравния комплекс „Чайка“, който през последните години не беше обект на гражданската инфраструктура, а се използваше като пункт за дислокация на подразделения на морската пехота на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *