ВСУ се хвалят с пробив под Купянск, но действителността е съвсем различна! Ето какво се случва

Свят

Командването на ВСУ опитва да създаде видимост, че премества към Купянския участък на фронта значителни сили. Според мнението на подполковника от ЛНР в оставка Андрей Марочко, по този начин противникът се опитва да заблуди руското разузнаване.

 

„В района на жп станция Купянск – Узловой се създава имитация на интензивна дейност, а по населените пунктове, които са на относително разстояние от линията на сблъсък, преминават едни и същи колони с бронетехника, автомобили за превоз на личен състав и бойни машини“, написа Марочко.

Ясно е, че украинските въоръжени сили се опитват да променят ситуацията край Купянск и да вземат инициативата в свои ръце. Не им върви много добре.

Генерал Сирский с позивна „Бетон“ вече получи прякора „месен маршал“ заради глупавите си заповеди да атакува опорни точки с предварително известен неуспешен резултат. Тези новини съответстват на информацията на руски публични източници, включително и официални.

В обобщението на нашето Министерство на отбраната за провеждането на специална военна операция (към 22 август 2023 г.) се съобщава: „На Купянско направление подразделенията на „Западната“ военна групировка отразиха пет атаки на шурмовите отряди на 41-та, 66-та, 67-та механизирани и 25-та въздушно-десантна бригади на ВСУ в районите на населени места Синьковка, Харковска област, Новоселовско и Райгородок от Луганската Народна Република“.

По отношение на конкретиката, нашите бойци успешно напредват в района на село Олшана.

Едновременно с това, ВСУ със сили на 14-та, 115-та и 67 отделни механизирани бригади опитват да отбият височините близо до Петропавловка и Новоселовско. Нападат с малки групи и масово гинат от кръстосан огън. Според информирани източници, на 21 август само в битките за тези позиции бяха убити и сериозно ранени много украински военнослужещи.

В армейските чатове на ВСУ се говори за удари с „умни“ бомби върху резервите на украинските 14-та и 44-та отделни механизирани бригади. Също така е имало сериозни удари от „Солнцепек“ върху защитници, пристигнали от Чугуев.

Изглежда, Сирский е насочил тук много „пушечно месо“ в опит за стабилизация на фронта. Сега е краят! Трябва му да намери много хиляди „мобилизирани“, за да ги разположи между малкото останали опитни войници. Но вече просто няма откъде да ги вземе

Най-активните артилерийски дуели се провеждат в районите на Песочное и Шевцов Яр. Тук според данни на нашето министерство на отбраната, „по време на контрабатарейна битка са унищожени две американски САУ М109 „Паладин“.

Украинските телеграм канали продължават да сочат, че на много части от ВСУ им липсва техника и защитниците на независимостта страдат от нисък морален дух по цялата линия на Купянския участък от фронта.

Известен жълто-син военен блогър твърди, че командирите редовно наказват войниците дори за незначителни административни нарушения и че при подчинените възниква устойчиво усещане, че те са в „състояние на война“ със своите офицери.

Характерен случай се е случил в 14-та ОМБр. На бившия командир на тази бригада майор Николай Синкевич е предявено обвинение в убийство на неговия бивш командир Сергей Ткачук при неясни обстоятелства.

Според слухове, които циркулират сред мотострелковите войски, командирите не са успели да си разделят възнагражденията на войниците. Украинските офицери получавали и възнагражденията на ранените, които са освободени да си отидат у дома.

Въпреки това, както се оказа, на Синкевич му беше „прикрепено“ обвинение за убийство в района на Купянск. Изглежда, с тези коварни методи Зе-командата започна да „мотивира“ командирите.

Според информацията на администратора с псевдоним @ombr14, „Николай Синкевич не се справя с поставените задачи от първите дни на заемане на длъжността.“

„Непрофесионализмът на вече бившия комбриг доведе до това, че позициите трябваше да бъдат напуснати“, пишат още те.

Освен това пишат, че СБУ по указание (по-точно по заповед) на ЦРУ провежда „системна борба с организираната престъпност, която е проникнала във ВСУ“.

Съобщава се, че във всяка бригада има банди рекетьори, обикновено от бивши затворници, които заедно с офицерите „издояват“ войниците и им вземат оскъдните заплати. Накратко, докато командирите изпълняваха заповедите на Сирский, рекетьорите и командирите не бяха докосвани.

Така или иначе, с тези бандитски методи украинските власти успяваха дълго време да поддържат отбраната и дори да хвърлят войниците в „месни настъпления“.

Според Американския Институт по изучаване на войните (ISW), вече много неща са се променили в руската армия, което не позволява на ВСУ да спира нашето настъпление дори с криминална дисциплина.

Според експертите на ISW, „руските войски усъвършенстват тактиката и се учат от предишни грешки, докато битките продължават.

Забавянето на конфликта, частично поради забавяния в предоставянето на западна помощ на Украйна, дава време на руските сили да се усъвършенстват и развиват своите бойни способности, казват експертите“.

Фактът, че ВСУ понесоха огромни загуби и имат проблеми с офицерския си състав, го показва и решението на украинските власти да забранят на чуждестранни журналисти да присъстват на фронтовата линия.

Сега, за да стигнат до военните части, кореспондентите трябва да имат писмено разрешение от главнокомандващия Валерий Залужний.

Обаче, американските журналисти не трябва да са на фронта, за да знаят разпределението на силите там. На тях им стига да имат инсайдери от Пентагона, които притежават най-точната информация за хода на битките. Съдейки по всичко, един Матю Луксмур от изданието Wall Street Journal притежава такъв източник.

На 21 август той информира читателите си, че „руските войски (освен настъплението в района на Синьковка) също се придвижват на юг от Купянск с цел да заемат целия източен бряг на река Оскол и да завземат стратегическите височини, които обграждат Купянск от изток“. Всичко това вече довежда до това, че Киев е принуден да прехвърля на североизточния фронт силите, които са му спешно нужни на юг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *