Възкресение Христово превръща в реалност мечтата за свят на справедливост и доброта!

България отблизо

Честито Възкресение Христово, скъпи братя! 

Това е най-светлият християнски празник, който обединява въжделенията на целия православен свят. Според православната църква, възкресението на Иисус Христос е онзи исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че целият смисъл на християнството е неразривно свързан с Христовото Възкресение пише: „Ако… Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви…“

И така, Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е повратен момент в цялата архитектура на познатия ни свят. Защото нашият Спасител се превръща в символ на един нов свят – свят на доброта, справедливост и човечност. А най-важното е, че в съзнанието на православните християни, този нов свят вече не е мечта. С акта на възкресението на Иисус Христос, този свят се превръща от мечта в реалност. В свят на вярата, надеждата и любовта.

Затова много богослови говорят и за Възкресение на Иисус Христос „во плоти“. Тоест, Спасителят е възкръснал не като дух, а отново като човек от плът и кръв. А мечтата за новия свят на доброта и справедливост, за който Христос загива, се превръща от мечта в истинска реалност.

А онова, което е реалност в съзнанието на хората, скоро се превръща и в обществена реалност. 

Точно за такъв свят се бориха руските хора по време на Великата октомврийска социалистическа революция. Точно този свят отстояваха и народите на Съветския съюз в борбата им с хитлеристките пълчища.

Точно този свят на доброта и справедливост в момента изгражда съвременна Русия, начело със своя харизматичен лидер Владимир Владимирович Путин.

И точно към този свят на доброта, справедливост, човечност и красота искаме да принадлежим и ние, гражданите на България. Защото това е българският и руският свят, в който искаме да живеем.

Христос Воскресе, Воистина Воскресе, скъпи сънародници! И дано по-скоро нашите мечти за по-добър и справедлив живот се превърнат в реалност! Амин!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Възкресение Христово превръща в реалност мечтата за свят на справедливост и доброта!

  1. Ако всички вярваха в Бог и живееха по начина по който той иска от нас- друг щеше да е света, друга щеше да е България! Христос воскресе! Воистина воскресе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *