Възраждане се оправдават: Не били убедени, че Ваня Григорова е правилният избор, обаче похвалиха Борисов

България отблизо

Журналист от БНР зададе директен въпрос към Костадин Костадинов, защо ПП „Възраждане“ не е подкрепила кандидатурата на Ваня Григорова. Той припомни мръсната кампания, която през годините се е провеждала срещу него и пренасочи въпроса към Деян Николов, който заяви, че не е феодал, за да нарежда на хората как да гласуват и кого да подкрепят. Николов каза, че не са дали явна подкрепа за Ваня Григорова, тъй като тя е била издигната от БСП, които са били в коалиционно управление с ППДБ. Освен това Деян Николов заяви, че не са били на 100% убедени, че Ваня Григорова е правилният избор за кмет на София.

Резултатите на „Възраждане“ не са тези, които искахме да бъдат, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на първа пресконференция след местния вот.

Той отбеляза, че винаги целта им е била да бъдат първа политическа сила и резултатите не ги задоволяват. Костадинов посочи като причини ниската избирателна активност и купения и контролирания вот, които изкривили изборните резултати.

Костадинов посочи, че „Възраждане“ участва на изборите в 247 от 265 общини, навсякъде самостоятелно с изключение на две коалиции. „Възраждане“ вкарва 201 общински съветници и имаме един кмет на община, отчете Костадинов. Той посочи, че са имали три балотажа, които не са успели да спечелят. Тези 201 общински съветници са разделени в 86 общини, като в 23 от тях „Възраждане“ е втора политическа сила, отбеляза Костадинов.

Резултатът може да не е този, който искахме, но е този, който ще ни позволи в следващите четири години да стоим стабилно в общинските съвети, заяви лидерът на „Възраждане“.

Той отчете, че цялата кампания на партията за всички общини е около 880 хиляди лева, като сумата е на 90% от субсидия и 10% от дарения, основно от техни народни представители.

Костадинов коментира и резултатите на политическите сили в страната. Първа сила са ГЕРБ, при тях има спад с 30% в сравнение с предишните местни избори, каза той и отбеляза, че ДПС растат и са втора политическа силаРъстът на ДПС не компенсира срива на ГЕРБ, поради тази причина правителството очевидно губи поне на местна почва една част от своите устои, смята Костадинов.

Относно думи на лидера на ГЕРБ за нова коалиция между „Възраждане“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), които на места са играли срещу ГЕРБ, Костадинов каза, че е разчел силна болка в думите на Борисов за Банкя и за Варна. Интересно обаче, че нямаше такава реакция след като загубиха София, коментира той.

„Няма коалиция, коалицията си стои – тя е ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, но ако Борисов не е доволен от това правителство, ние ще му дадем възможност сега, внасяйки вота на недоверие, другата седмица да гласува срещу него, каза Костадинов. Нека покаже последователност в думите си и нека в този ред на мисли другата седмица да подкрепи вота, който внасяме заедно с БСП и с „Има такъв народ“ за отбранителната политика, добави той.

Костадинов коментира, че оценява думите на Борисов за „Възраждане“, за него лично и за политиката, която води партията. На свой ред, той посочи, че Борисов е един от най-добрите политици в България в момента.

В отговор на въпрос за изборите в София лидерът на „Възраждане“ каза, че имат основания да мислят, че се замисля формация около Ваня Григорова. По думите му това ще е третата поредна формация за последните три години след „Продължаваме промяната“ и „Български възход“.

Кандидатът за кмет на София и народен представител Деян Николов обяви, че влиза в Столичния общински съвет (СОС), защото в Народното събрание „Възраждане“ имат „изключително силна и монолитна група, която се справя много добре“ и сега е време да създадат такава и в СОС.

Николов отбеляза, че в София „Възраждане“ има близо 11 пъти ръст спрямо резултата им на предишния местен вот. По думите му в момента „Възраждане“ е най-голямата политическа партия в София, защото всички останали са коалиции. Той посочи, че в сравнение с парламентарните избори има лек спад от 2,7%, при много по-ниска избирателна активност.

„Горд съм, че „Възраждане“ е единствената голяма парламентарно представена партия, която запази принципите си и не влезе във всевъзможни коалиции с други партии, с феодали, с местни играчи, заяви Николов. Ако тази ни принципност означава по-ниски от очакваните от нас резултати, нека да бъде, добави Николов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *