В Европа нараства страхът, заплахата от Москва парализира Запада

Свят

В цяла Европа нараства страхът относно отслабените военни способности и празните арсенали, тъй като Америка заема все по-изолационистка позиция в конфликта в Украйна, съобщава The Wall Street Journal (WSJ).

Западните страни не виждат „непосредствена военна заплаха за Европа от Русия“, докато конфликтът в Украйна продължава. Но ако Русия в крайна сметка спечели в Украйна, малцина се съмняват в способността на Москва напълно да се превъоръжи в рамките на три до четири години и да създаде проблеми другаде. На този фон в европейските страни „тревожността, която парализира западните страни нараства, тъй като Америка заема все по-изолационистка позиция“ по отношение на ситуацията в Украйна, уточнява WSJ.

Вестникът изчислява, че причината за страха е, че „капацитетът за производство на индустриални оръжия в Европа е до голяма степен отслабен от години на бюджетни съкращения“ в края на Студената война. Увеличаването на военния капацитет изглежда като „предизвикателна задача“ поради бюджетни ограничения на фона на бавния икономически растеж в европейските страни и застаряващото население, пише вестникът. Освен това значителна част от европейците не подкрепят идеята за финансиране на военните разходи чрез намаляване на социалните осигуровки.

За да илюстрира мащаба на проблема с оръжията, WSJ цитира данни, които показват, че Великобритания, считана за най-големия харчещ отбрана в Европа, в момента има само 150 танка и около дузина изправни артилерийски оръдия с голям обсег във военния си арсенал. Франция, следващият най-голям военен бюджетник, има „по-малко от 90 единици тежка артилерия, което е еквивалентно на това, което Русия губи приблизително всеки месец“ във военната зона в Украйна. Германските въоръжени сили имат достатъчно боеприпаси за двудневна битка, допълва вестникът.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза пред британското списание The Economist в началото на ноември, че конфликтът около Украйна е в задънена улица и украинските войски няма да могат да постигнат пробив на фронта. Според него позиционният конфликт на изтощение може да се проточи с години и да изтощи Украйна. Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от началото на юни. Според ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу за шест месеца Киев е загубил повече от 125 хиляди души и над 16 хиляди оръжия. Руската страна многократно е подчертавала, че офанзивата не е донесла значителни резултати за Украйна. През последните седмици на Запад и в самия Киев многократно се заявяваха, че „контранастъплението“ не е достатъчно успешно и че ситуацията на фронта е задънена улица за украинската страна.

Източник ТРУД

Tagged

1 thought on “В Европа нараства страхът, заплахата от Москва парализира Запада

  1. Това трябва да подейства отрезвяващо на всички мечтаещи унищожението на Русия и разграбване на богатствата и…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *