Ген. Атанасов: Ще злоупотребят с карантината, за да могат да откраднат колкото могат повече. Борисов стои зад депутати, които нарича безделници

България отблизо
Притесняваме се, че ще има тежки злоупотреби с бюджетни средства. Най-важно е да се иска пълен отчет от правителството за изразходените бюджетни средства по време на извънредното положение.

Това каза пред БНР ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

 

Той посочи, че от ДБ настояват да се възстанови работата на Народното събрание, защото трябва да има контрол на изпълнителната влас и по отношение на медицинските, и по отношение на икономическите мерки.

„Беше гласувана набързо промяна в Бюджета, даден беше един таван от 10 млрд. лева, с които да разполага допълнително правителството. Сега тези пари как ще бъдат употребени? Хората остават без доходи, а държавата им предлага заеми, а как ще бъдат връщани те?“, коментира той.

 

Атанасов припомни, че преди две седмици от „Демократична България“ са предложили всеки разход от правителството, който е над 200 хил. лева, да става с постановление на министерски съвет и това да бъде обявявано публично, за да може да има обществен контрол. „Днес не знаем правителството какви пари харчи и за какво ги харчи“, категорично заяви ген. Атанасов.

 

„Повече от 40 дни България е в извънредно положение. това беше изключително достатъчно време, за да може управленският капацитет на държавата да направи прогнози и да предвиди действия как да продължи да функционира държавата при определени мерки, които всички трябва да спазваме, но без извънредно положение“, заяви Атанасов и добави, че те имат готовност и ако управляващите на предложат, от ДБ ще предложат такъв план, но ще настояват той да бъде изпълняван от правителството.

 

Според него приемането на Закон за извънредното положение, при условие, че има Закон за управление на кризи, в който е предвиден орган, който да управлява, е заради това, че предвиденият орган за управление при кризи е политически, а Борисов и правителството бягат от политическа отговорност.

„Назначиха Националния оперативен щаб и сега стоят зад него и чакат да видят как се развива ситуацията – ако се развие добре, правителството инкасира позитиви, защото е назначило този щаб, но ако ситуацията се развие зле – виновен ще е щабът“, посочи Атанасов.

 

Във връзка с реакцията на политическата коалиция след отказа на премиера Бойко Борисов да се яви в парламента, за да отговаря на въпроси на депутатите Атанасов коментира: „Още в първия си мандат Борисов заяви, че депутатите са безделници, така че тази му позиция не е нова“.

Tagged

1 thought on “Ген. Атанасов: Ще злоупотребят с карантината, за да могат да откраднат колкото могат повече. Борисов стои зад депутати, които нарича безделници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *