Народното събрание спря референдума за еврото и лева със закононарушение

България отблизо

След повече от три часа дебати депутатите не одобриха предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Вносител е Инициативен комитет на граждани, подкрепен от парламентарната група на „Възраждане“.

Народните представители гласуваха с 68 гласа „за“ референдума, 99 гласа „против“ и 46 гласа „въздържали се“. Законотворците поискаха и прегласуване, при което референдумът отново не срещна подкрепа, а разпределението на гласовете остана относително същото – 68 гласа „За“, 98 гласа „против“ и 46 гласа „въздържали се“.

Припомняме, че това е закононарушение, защото в Закона за референдумите член 10 пише, че ако инициативен комитет внесе искане за провеждане на референдум, подкрепено от подписите на 400 000 граждани, Народното събрание не обсъжда, а направо приема решение за провеждане на референдум.

В случая имаме събрани подписи на 470 000 български граждани, а Народното събрание обсъжда и гласува дали да има или да няма референдум.

Това е грубо нарушение на закона, заради което трябва да се вземат съответните мерки. Тоест, незаконното решение да се анулира, и да се приеме решение за провеждане на референдум без обсъждане, както изисква закона, написан от същото, уж българско, Народно събрание.

Сега на ход е Конституционният съд, който трябва да анулира незаконното решение на това НС и да постанови да се оформи ново решение за провеждане на референдум.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *