Георги Кадиев: Никой не трябва да дава съвети на президента на кого да връчи мандата

България отблизо
”Предложението, което направи Корнелия Нинова – да се съберат експерти от четирите партии на промяната и да излезем с общи предложения за актуализацията на бюджета между първо и второ четене, би било поведение на една коалиция. Ако това се случи, би било една първа стъпка за разговори за съвместно правителство.” Това заяви народният представител от парламентарната група на ”БСП за България” Георги Кадиев в ”Лице в лице” по бТВ.

Според него актуализацията на бюджета е важна, за да има допълнителни средства в бюджета до края на годината – за пенсии и за ковид кризата. Той посочи и друг аспект: „Има много голям риск, ако няма сега правителство, да не се състави правителство бързо и при следващите избори. И тогава да влезем в 2022 г. всеки месец с 1/12 от бюджета за 2021 г. В такъв случай е по-добре да бъде 1/12 от по-голям бюджет, а не от по-малък .“

 

По думите на Кадиев „БСП за България“ ще направи предложение за преизчисляване на пенсиите, различно от предложението на служебния кабинет.

 

„Тяхното предложение е за 12,5% увеличение за всички пенсии, докато нашето предложение предвижда преизчисляване на по-старите пенсии и неувеличение на по-новите пенсии, като се запази обаче увеличението от 50 лв. за всички пенсии. По този начин затваряме дисбаланса между старите и новите пенсии. Сегашното предложение всъщност увеличава най-малките пенсии от 300 на 340 лв., но най-високите ги увеличава с 60 лв. Т.е. по-бедните ще получат 40 лв. увеличение, а по-богатите – 60 лв. Това разтваря ножицата още повече.“

 

Според Георги Кадиев скокът в цените на тока за бизнеса ще се отрази на цените на техните стоки и оттам ще пострадат потребителите. По неговите думи високата цена идва от няколко лоши решения плюс натиск от Европа.

 

„Прекалено бързата либерализация доведе до там, че ние в момента сме зависими и внасяме ток на високи цени от съседни държави. Май месец се присъединихме към гръцката борса, направихме т. нар. каплинг, и тъй като от там винаги идват високи цени, а  с Германия и Румъния, откъдето би трябвало да идват ниските цени, нямаме каплинг, се оказа, че получаваме високите цени, а нямаме обратния ефект на ниските цени“, коментира народният представител от левицата.

 

„Работа на президента е  на кого ще връчи третия мандат и никой не трябва да му дава съвети за това. Коалиция „БСП за България“, независимо на кого го даде, ще се държи по един и същи начин – ще се опитаме да накараме четирите партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, да седнем на една маса и да се опитаме да съставим правителство“, категоричен е Кадиев.

 

Според него в сегашната обстановка отстъпването на егото е правилната политика и именно „БСП за България“ се държи най-правилно – без его, без предварителни искания, без да слага в устата на друга политическа формация кой трябва да бъде премиер.

 

„Избори „2 в 1″ имат своите плюсове и минуси. Плюсът е, че ще  се спестят пари. Минусът е, че ще правим две различни кампании  и президентската кампания ще бъде удавена от кампанията за народни представители.  Предстои да се вземе решение кой вариант е по-добър, но най-добрият е да има редовно правителство“, каза още Георги Кадиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *