Андрей Райчев издаде къде отива втория мандат и кой ще направи правителство

България отблизо

Новите партии в парламента трябва много сериозно да се замислят за поведението си, защото в 47-ото Народно събрание няма да получат този ръст на доверие от избирателите. Червените линии са пазарлъци, които се появиха, щом влязоха в парламента, на площада ги нямаше и затова народът ги наказа. Това сподели в студиото на „Тази сутрин“ по bTV социологът Андрей Райчев.

Той допълни, че всички от т.нар. партии на промяната твърдят, че искат промяна, но вместо това се мъчат да се надхитрят.

„Те много силно трябва да се замислят, че ако ще получат ръст в 47-мия парламент, това няма да се случи“, посочи той. По думите му в момента виждаме наказване. Затова и тези двама министри потъват, защото в очите на хората те реформират, те развалят

По отношение на третия мандат Райчев заяви, че той ще е за БСП.

„99% казвам, че утре в 5 часа мандатът ще е за Корнелия Нинова“, уточни той. Тогава Нинова ще има две седмици да направи кабинет. Когато получи този мандат, пред нея ще има две възможности. Първата е да постъпи като ГЕРБ и да представи проектокабинет, след което да върне мандата на президента, т.е. да го изхаби като фойерверк, но едва ли ще го направи.

Според мен тя ще се опита да състави правителство, което ще бъде представено като един вид ловен трофей. За целта обаче трябва да влезе в преговори с Трифонов, а това ще зависи от името на премиера. Ако намерят име, около което да построят отношения, оттам може да надграждат и да си спасят политическото бъдеще, обясни Андрей Райчев.

„Ако сложиш първо покрива, а после основата ще рухне. Какво е основата. Основата е Трифонов. Зависи само от едно кой е премиерът – ако те намерят име, върху което да постигнат съгласие и да надграждат, това ще е опит за спасение“, каза още той.

По отношение на служебното правителство социологът загатна, че там се ражда нова партия и открои имената на икономическия и финансовия министър.. „Това се вижда с просто око. И ако влезнете в интернет 2% от избирателите имат одобрение. Пристига нов играч. Радостта е голяма, но минава през опита на Корнелия Нинова да състави правителство и да избере премиер. Те се опитаха Митева да вкарат в това.

По темата с президентските избори Андрей Райчев прогнозира почти сигурна победа за Румен Радев.

Не се вижда загуба при него. Трябва да се появи центрист с неговата сила, за да го бие, но това няма да се случи, така че Радев трябва да е спокоен, но той не е спокоен, а се бори с всички сили, посочи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *