Георги Първанов не иска избори до дупка и разкри, че мажоритарния вот ще върне ГЕРБ на власт!

България отблизо

Надявам се да се водят преговори за сформиране на правителство, както бяха водени през 2005 година за Тройната коалиция, защото искам да има правителство. Не искам да влизаме в сценария избори до дупка. Ако няма правителство, се обричаме на една ситуация, която ще е доста по тежка от 2005 година, защото сега имаме здравна криза, икономическа катастрофа, социални проблеми, заложен е образът на България. 

Това заяви президентът Георги Първанов /2002-2012 г./, помолен в ефира на bTV  да направи паралел между сформирането на Тройната коалиция между Царя, БСП и ДПС, и сегашните усилия на новите партии в парламента да излъчат кабинет.

Той даде своята оценка за трима министър-председатели.

За царя – Симеон Сакскобургготски той каза пред бТВ: „Разумен, мъдър политик с европейски авторитет.”.
За Станишев бих предпочел да не коментирам. Но той бе приемлив за партньорите от Тройната коалиция, каза Първанов. А за Бойко Борисов оценката му бе: „Решителен, но с навик да угажда на хората. Със замах решава проблемите и с още по-голям замах отменя решението си.”

Първанов разказа как е проектирал Тройната коалиция. Формулата 8-5-3 не беше лоша, когато става дума за разпределението на министрите, лошо бе че тя се проектира във всички сфери на властта, стана една либерализация, но и феодализация на властта. Всеки си огради територията, тя стана недостъпна за останалите. И така всеки провеждаше своя собствена политика, каза Първанов.

Какъв кабинет ще има?

„Би трябвало подкрепата за новия кабинет да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща, тематична, инцидента подкрепа, това не е трайно, не е стабилно, не е перспективно. Може да изпаднем в политическа криза“, продължи Първанов.

Какво е лошото в новите избори?

„Предсрочните избори са демократичен механизъм, но само ако не влизаме от избори в избори. Това означава нестабилност. Аз съм за промяна. Но аз съм и за стабилност в промяната“, каза той.

Мажоритарната система в два тура

„През 2008 година на форум, в който участваха всички парламентарни и непарламентарни партии, обосновах идеята за засилен мажоритарен елемент при смесена система. Винаги съм подчертавал това. Накрая заявих, че ще предизвикам референдум с изборите. И се измисли смесения вариант.

А при мажоритарната система ГЕРБ ще сбере всичко. Защото независимо колко голям процент има дадена партия, може дори да има 40% от вота на избирателите, но ако друг има повече проценти той е победителя. И той обира процентите на всички останали кандидати. Тази система може да работи в САЩ, където има само две партии, но при нас има много повече. И ако възприемем мажоритарна система милиони няма да имат представителство в парламента. Да не говорим, че ГЕРБ ще обере всичко. те затова два пъти внасяха законопроект за мажоритарна система.

„Не приемам мажоритарната система още защото искаме да изгоним мутрите където и да са. Не ви обещавам, а ви гарантирам, че ако във всеки избирателен район трябва да се избира по един мажоритарен кандидат, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат своя кандидат. Шансове ще имат само двете най-големи партии – в нашия случай ГЕРБ и ДПС – и всичко приключва. Не съм съгласен с този вариант“, бе категоричен президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *