Георги Свиленски: Ще подкрепим ИТН, ако направят две простички неща за хората!

България отблизо

Георги Свиленски е сред най-опитните депутати в новия парламент. Заместник-председател на ПГ „БСП за България“. Депутатът коментира пред  „Марица“ какво очаква от преговорите с ИТН за  съставяне на кабинет. 

Очаквам правителство, България няма да издържи нови избори

БСП не иска министерски кресла, не вярвам ИТН да излезе с имена още в събота

– В събота предстои среща на „БСП за България“ с „Има такъв народ“, вие ще присъствате. Какво очаквате?

– Има контактна група, която е определена от Националният съвет. В нея влиза част от ръководството. Ще бъдат изслушани колегите от ИТН, тъй като те отправят поканата. След това, вече е заявено, ще обсъдим на Национален съвет в неделя предложенията, ще обсъдим и нашите приоритети. Националният съвет ще реши дали продължаваме преговорите.

– Какво очаквате от ИТН – политики на новия кабинет или също така конкретни имена, включително и на премиер?

– Аз очаквам конкретно политики. Едва ли на този етап и те са наясно с персонални предложения. И да са наясно, може би няма да ги представят. По-важни са политиките, тъй като това, което видяхме и чухме в първия вариант: приватизация на ББР, приватизация на магистрали, няма как да бъде прието от нас като основа за разговори. Надявам се да са променили мнението и да подходят прагматично към разговорите.

– Кои са другите тънки червени линии, от които няма да отстъпите?

– Дадох само пример, но ние искаме да се наблегне на увеличаване на доходите и развитие на икономиката. Нека видим първо какво ще предложат.

– Доста предложения тогава дойдоха и от номинирания за премиер Николай Василев, който, така или иначе, беше оттеглен, може би сега няма да са същите?

– Конкретно за ББР и магистралите предложенията дойдоха от Слави Трифонов. Николай Василев сподели какво ще направи, ако бъде избран. Затова казвам, че още не е ясно какво ще предложат.

– А какво вие ще настоявате да бъде записано като точки в програмата на едно правителство?

– Повишаване на доходите, социалните ангажименти, развитие на икономиката, все неща, които бяха заложени в предизборната ни програма. Но всичко това ще уточним в неделя. Все пак предизборната ни платформа беше доста голяма, ще трябва да се съберем в няколко приоритета.

– Точно това щях да попитам, преди малко слушах и г-жа Мая Манолова, която заяви – няма да отстъпим от това и това. Възможно ли е въобще разбирателство, ако всеки отиде на преговори с подобна заявка?

– В крайна сметка, това са желания на българските граждани. С това доверие ние сме дошли в парламента, трябва да го оправдаваме. А какви отстъпки са възможни, ще видим на преговорите.

– На какво се дължи промяната в позицията на ИТН, които цяла кампания повтаряха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, а в крайна сметка, поканиха за преговори и вас, и ДПС?  

– В крайна сметка, и те осъзнаха, че няма как да се случи правителство бе​ една от двете партии. Това с кабинет на малцинството може и да го мислят, че става за един ден. Но след това? Държавата трябва да функционира, трябва да има парламентарни комисии, парламентарно мнозинство. Всеки ден ще бъдат поставяни на изпитание без мнозинство. Тази промяна в поведението им е в правилна посока. Въпросът е кого ще изберат за партньор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *