Нинова тайнствено: Ако ИТН не съставят правителство, ние ще направим такова, което ще получи широка парламентарна подкрепа!

България отблизо

„Има такъв народ“ са изразили желание пред президента да се създадат експертни групи, които да работят по приоритети, по програми. Така започва един по-дълъг процес.

Дори президентът, както чухте, заяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат, а ще даде възможност да проведем повече разговори. Така че всичко предстои“.

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите на БСП с президента Румен Радев.

„Има неща, които ние ще предложим и от които няма да отстъпим. Но оставете това за неделя“, отговори Нинова на въпрос дали от БСП са готови да направят компромиси за да бъде съставено правителство.

„Това, което сме казали, остава и няма да се промени – приватизацията на единствената държавна банка и концесиите на пътища противоречи на нашите идеологически разбирания. Това е крайно неолиберален модел. Ни сме за повече държава в икономиката и против тези концесии, така че тази разлика си остава“, категорична бе Нинова.

„Какво може да ни обедини, ще разберем след разговорите“, заяви лидерът на БСП.

„Разбира се, вярваме, че след като говорим за приоритети, ще говорим и за личности. Доколкото и „Има такъв народ“ подадоха такава информация, първо ще говорим за политики, а след това по евентуалните им кандидати за министри и премиер“, каза Нинова.

На въпрос дали очаква депутати на БСП да бъдат поканени за министри, тя заяви, че БСП има кадри, които да участват в управлението. И в случай, че ИТН не успеят да съставят правителство, то Левицата ще приеме третия мандат и ще се опита да състави кабинет.

Ако това се случи, Нинова потвърди, че ще бъдат поканени министри от служебния кабинет. 

По думите й, изборът на ИТН да правят правителство без коалиция, а с плаващо мнозинство е неудачен. Според нея, след като бъде съставен, кабинетът на левицата ще получи широка парламентарна подкрепа, 

„Казваме ви го от опит в предишни парламенти. Особено на прага на приемане на бюджет, където всяка политическа сила иска да прокара своите политики в бюджета, и където ние всички очевидно имаме различия“, заяви Нинова. Тя допълни, че не е сигурна колко ще просъществува едно такова правителство на малцинството, но работата му ще бъде трудна, именно заради плаващото мнозинство.

„От първия ден ние твърдим, че не сме партия на статуквото и бяхме неправилно сложени в една група с досега управляващите. Истината е, че в последните четири години сме давали много доказателства, че сме опозиция, а не статукво. Добре е, че „Има такъв народ“ осъзнаха това, ако са го разбрали убедено, а ако не – то това е просто търсене на математическо мнозинство за преминаване на кабинета“, заяви Нинова и каза, че ще направят всичко възможно да има кабинет.

„Трети избори ще са изключително тежки за България. Би било безотговорно“, заяви Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *