Гербери, променители и депесари искат да ни лишат от готовите реактори за АЕЦ „Белене“

България отблизо
Три политически формации в парламента – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат реакторите, предназначени за спрения проект АЕЦ „Белене“, да бъдат продадени на Украйна.
В задачата се пита на българската икономика и на българските граждани не им ли трябва евтин ток, та трябва при вече готови реактори, при готова площадка за ядрена централа, вместо да сглобим всичко и да пуснем АЕЦ „Белене“ да ни дава евтин ток, ние ще даваме реакторите на друга държава?!
На този въпрос, обаче, никоя партия и никой депутат не дават отговор.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви , че днес е внесен проект на решение на НС, да бъде възложено на енергийния министър на България да проведе преговори с правителството на Украйна за продажба на оборудването за Белене.

„Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване – почти 1,2 млрд. лева“, поясни Добрев.

 

„Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен“, подчертава депутатът от ГЕРБ.

 

Той уточни, че Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние за тях – единственият продавач. „Това е win-win ситуация и за двете страни!“, заяви той.

„Под предложението се подписаха и колеги от ДБ, ДПС и дори ПП“, каза още той.

 

Под проектът на решение са се подписали той, Теменужка Петкова, Кирил Петков, Росица Кирова, Рамадан Аталай, Жечо Станков и Ивайло Мирчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *