ГЕРБ върнаха финтиращо мандата, Радев се обърна с остри думи към политиците

България отблизо

Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да ви запозная с 2 от решенията ни. Няма да упражним даденото от Конституцията право за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за премиер. Това е решението на ПГ, заяви пред президента Румен Радев председателят на ПГ на коалицията Десислава Атанасова.

Заедно с нея в президентството е и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

„Уважавам решението на политическата сила, която представлявате. Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за съставяне на правителство и управленско мнозинство.

Независимо дали са в управление, или в опозиция, всички партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа. И инфлацията, и социалната, здравната криза влияят пряко върху живота на гражданите и изискват неотложни действия от отговорните институции.

Затова още утре ще свикам консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности за коалиционни разговори виждат за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат.

Българите очакват решенията по националните интереси да бъдат поставени над партийните сметки”, подчерта държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *