ГЕРБ гласят служебна изборна победа, на гърба на президента! Вижте КАК!

България отблизо

ГЕРБ единодушно отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За“ повторното приемане на измененията в Изборния кодекс гласуваха 14 народни представители. Предстои ветото на държавния глава да се гласува окончателно в пленарна зала.

Заявявам, че ГЕРБ и нашите партньори, ще върнем преференциалния праг такъв, какъвто е в сега действащия закон“, обяви председателят на комисията Данаил Кирилов.

Според него силно се спекулирало с промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ си позволиха да направят в последния момент.

Припомняме какви бяха тези скандални промени, заради които цяла България скочи и президентът наложи вето ТУК.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ, широкото прилагане на машинното гласуване щяло да доведе до технически проблеми в изборния процес. „Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, подчерта Данаил Кирилов.

За какво ни трябва машинното гласуване вижте ТУК.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Ето това са „честните избори“, които ГЕРБ се готвят да ни поднесат. Затова отхвърлиха ветото на президента, защото се страхуват, че ако изборите са поне наполовина честни, то нито един гербер няма да прекрачи прага на Народното събрание. И понеже подкрепата за Борисов и ГЕРБ непрекъснато намалява, те се опитват чрез невиждани в нито една демократична страна промени, които са си направо прегазване на законите и Конституцията, да си осигурят служебна победа.

Само че няма да стане. Нито народът, нито опозицията ще им позволи да си гласуват тези промени, защото времето на тяхното управление вече завършва.

И трябва да отстъпят място на други лица, които ще донесат и нов модел на управление. най-подходящ за нашите условия е моделът на президентска република. За да се знае кой носи персонални отговорност. А не както сега, на Борисов всички са му виновни, само той е невинен.

Оказа се, че така наречената парламентарна демокрация, в български условия е просто колективно безотговорност и колективно грабене на народните ресурси. А на това трябва да бъде сложен край. Веднъж и завинаги.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *