Германия катастрофира: Ето колко ще издържи в случай на война

Свят

Германия прехвърли известно количество военна техника в Украйна и сега разполага с твърде малко оръжия в случай на външна агресия. 

 

Германски политици разкритикуват настоящия министър на отбраната Борис Писториус за настоящата ситуация и настояват за отпускане на средства за попълване на арсеналите на германските въоръжени сили (Бундесвера).

Rheinische Post писа за проблеми с отбранителните способности на Германия.

Изданието цитира думите на германския политик, ръководител на фракцията на Християндемократическия съюз (ХДС) в Бундестага Йохан Вадефул.

Вадефул каза, че Бундесверът е загубил много, предоставяйки оръжия на Украйна. Той призна, че това е трябвало да се направи, защото „тя води нашата европейска борба за свобода и това е нормално и необходимо“.

Сега обаче има проблем със способността на Германия да устои на потенциална атака отвън.

Според Вадефул отбранителните способности на Бундесвера ще са достатъчни само за два дни. Той отбеляза, че сегашното правителство е трябвало да помисли за това, но по някаква причина не го е направило.

„Бойните единиц могат да издържат в битка максимум два дни. Това катастрофално откритие важи за всички. [Отговорникът – бел.ред. ] трябваше да се увери, че няма да възникне такава лоша ситуация. Но, за съжаление, всичко е наопаки.“

Германският политик отбеляза няколко проблема.

Според него поръчките за германската армия вървят толкова бавно, колкото и преди 20 години. Освен това структурата на военните части е такава, че е оптимална само за международни мисии в Афганистан.

Той също така се съмнява, че Бундесверът ще успее да подготви качествено звено от отбранителните сили на НАТО преди 2025 г.

Сегашният министър на отбраната Борис Писториус е трябвало да поиска допълнителни 10 млрд. евро за нуждите на армията, каза председателят на фракцията на ХДС.

Това обаче не е направено и страната ще има още по-малка възможност да увеличи финансирането.

„И това беше сериозна политическа грешка, която сега има двойно въздействие, тъй като възможностите за бюджетно планиране през следващите години, разбира се, ще станат още по-малки“, каза Вадефул.

В същото време той изброи заплахите: войната в Украйна, войната в Близкия изток, ситуацията в Северна Африка.

Нека отбележим, че онзи ден министърът на отбраната на Германия Борис Писториус посети Украйна.

По време на посещението му беше обявено, че ще бъде предоставен нов пакет военна помощ на Украйна – по-специално изпращането на следващата партида бойни машини на пехотата Marder.

В същото време стана известно, че Германия ще предостави още една система за противовъздушна отбрана Patriot през зимата.

Bloomberg също пише, че Германия може да удвои помощта си за Украйна – те ще действат в съответствие с плана на федералния канцлер Олаф Шолц. Но в такъв случай ще останат съвсем без оръжия и боеприпаси, което създава много потенциални опасности за страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *