Германия се удря по гърдите, че щяла да е „гръбнакът на европейската армия“ срещу Русия

Свят

Ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус отбеляза необходимостта от укрепване на Бундесвера, така че германската армия да е готова за бъдещи войни.

Той смята, че въоръжените сили на страната му трябва да станат „гръбнакът на възпирането и колективната отбрана в Европа“, съобщават световните издания.

Министърът смята, че подобна роля на Берлин се обуславя от водещото икономическо и демографско положение на Германия, разположена в центъра на европейския континент.

Писториус информира още, че властите на страната са отделили 100 милиарда евро за създаване на армия, готова за бъдещи военни конфликти.

По-рано бившият германски посланик в Полша Арндт Фрайтаг фон Лорингхофен предложи разполагането на германски части в тази страна на постоянна основа, за да се укрепи източният фланг на Северноатлантическия алианс.

В момента германските войски са базирани в балтийските страни, а изтребителите на германските ВВС са базирани в Румъния.

Ден преди това Борис Писториус изказа предположение, че Германия трябва да бъде подготвена за потенциален военен конфликт с Русия, дори ако вероятността от такава война в момента е малка. Министърът подчерта, че събитията в Украйна са го подтикнали към тази идея.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *