Германски икономист: След пандемията сегашният ЕС си отива, идва нов, по-добър европейски ред!

България отблизо

Сегашният ЕС, който виси като дамоклев меч над главите на държавите и непрекъснато им казва с кой крак да тръгнат и колко крачки да направят, след пандемията ще си отиде.

Такова е мнението на изтъкнатия германски икономист професор Ханс-Вернер Зин.

Според него, всичко се обърка, когато Брюкселските чиновници сложиха шапки на готвачи и започнаха да правят супа от ваксини, но не успяха да направят нищо, понеже решиха сами да поръчват ваксините, без да отчитат мнението на страните-членки, а често и направо против тяхното мнение.

В резултат на това, ЕС поръча твърде малко дози и това се случи твърде късно. Докато Великобритания, Япония и Канада поръчаха още през юли-август, ЕС направи първата поръчка за ваксината на „Пфайзер” едва през ноември, пише шведският „Дагбладет”, цитиран от „Фокус”.

Това се случи и защото Брюксел разчиташе само на двама доставчици, и не поръча дози  от всички производители на ваксини.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се опита да обясни брюкселската „стратегия“ за ваксинация, използвайки неясна метафора: „Индивидуално страните могат, разбира се, да действат като малки, бързи моторни лодки, докато ЕС е по-скоро огромен танкер”.

С други думи, страните от ЕС са силни заедно, защото имат повече потенциал, отколкото индивидуално. Но какво ще стане, ако поради огромната маса на кораба и нерешителността на екипажа, не успеем да го приведем в движение? Ами корабът ще остане на място и вълните ще го потопят. Всъщност, така се случи в действителност. Защото вместо сега, страните от ЕС да са първите ваксинирани в света, то Европа все още няма ваксини и за минимално ваксиниране на населението.

Ами то и как да има, след като Брюксел, очевидно на инат, не поръчва руската ваксина, а чака само на двама – трима западни производители, които изпаднаха в ступор от огромното количество ваксини, което не могат да произведат.

Освен това, в несигурната и бързо променяща се среда на пандемията, поставянето на всички яйца в една лодка, тоест на всички страни-членки под шапката на Брюксел, без те да могат да вземат самостоятелни решения за най-важната спирачка на пандемията – ваксините, е огромен и неоправдан риск.

С други думи професор Зин смята, че сътрудничеството в рамките на ЕС трябва да се основава на съвсем друг принцип. Всяка страна трябва да взема самостоятелни решения, защото затова съответните народи са избрали свои правителства. А не, както сега – страните имат правителства, но някой друг в Брюксел, взема решения вместо тях.

Според Зин, не е имало нито правна, нито икономическа причина за централизираното снабдяване с ваксини. Ако отделните държави се съревноваваха помежду си, те биха могли да действат по-бързо.

Ето защо, съществената дискусия трябва да е за условията, при които сътрудничеството в рамките на ЕС дава най-добри резултати. Но за да се случи това, трябва Еврокомисията да остави членовете си на мира. И това ще донесе много положителни промени.

Само си представете деня, когато изборите за ЕС няма да са просто събитие с ниска избирателна активност, към което никой няма интерес, а ще бъдат нещо, наистина вълнуващо за хората, защото ще им дава път към бъдещето. Тогава общността може да се превърне във флота от малки, бързи моторни лодки, които вървят заедно и преодоляват всякакви трудности, а не да си остане грамаден нефтен танкер, който едва се движи и всеки момент заплашва да поеме към дъното като Титаник, завършва професор Зин.

Tagged

1 thought on “Германски икономист: След пандемията сегашният ЕС си отива, идва нов, по-добър европейски ред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *