Нахалният „светец“ Денков: Може да убиваме руски бойци, но с отбранителна цел, може да затворим въглищните централи, но само за да приближим хората до природосъобразен начин на живот без ток и други глезотии

България отблизо

Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на хора, това не са нападателни ракети. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти преди официалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, „Записки по едно предателство“ в Дома на киното в София по повод призива на Русия България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за зенитни ракетни системи С-300. 

„Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна отбрана, а не за нападение“, посочи Денков.

Припомняме, че тези ракетни комплекси С-300 бяха дадени на България от Русия, за да се пазим от врагове и да защитим нашата ядрена електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“, която също ни беше построена от Русия. Тези ракетни комплекси не ни бяха дадени, за да ги предоставим на враговете на Русия, които да убиват руски войници с тях, независимо дали в отбрана или в нападение.

„Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори“, коментира премиерът, след като Руската федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова страната ни да не предава на Украйна ракети, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

„Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви“, се казва в днешното изявлението на руската федерална служба.

Според службата става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна.

Парламентът днес реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56×45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Решението бе гласувано по време на закрито заседание. Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Делян Пеевски от ДПС.

Акад. Денков коментира и изявлението на ГЕРБ, че е абсурдно да затваряме въглищните централи, които дават 45% от електричеството в България, а ПП-ДБ раздават пари на свои фирми по списък.   

„Тези изявления лъжат хората. Това са средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират, може би с някакво съфинансиране от държавата, в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване. Още на 15 август беше поставена т. нар. процедура за заявяване на намерение – изискване на ЕК, което трябваше да покаже има ли желание от фирми да инвестират в тези региони.

Тези, които искат да инвестират, са включени във въпросните списъци. Програмите тепърва ще се отварят за кандидатствате догодина“, обясни Николай Денков.

По думите му не става въпрос за пари, които ще получат тези фирми, а за инвестиции, които те трябва да направят, за да се осигурят работни места.

Разбира се със съответно съфинансиране от държавата. Което естествено ще се дава на фирми по списък. Сещайте се сами кой е изготвил този списък и чии фирми са тези, дето ще лапнат държавната субсидия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *