„Глобал Таймс“: Европа се разцепва отвътре, държавите отказват да слушат Брюксел

Свят

Украинските доставки на зърно и изчерпването на арсеналите на малките държави вече предизвикаха открито разделение в Европа относно подкрепата за Украйна, каза Джан Хонг, експерт от Китайската академия за социални науки, цитиран от вестник “Глобал Таймс”.

 

„Разцеплението относно подкрепата за Украйна вече се появи открито“, каза китайският анализатор.

Джан отбеляза, че европейските страни са недоволни от неограничените доставки на украинско зърно на техните пазари и намаляването на собствените им военни резерви.

„Малките европейски държави вече нямат достатъчно арсенали, за да подкрепят Украйна. Това означава, че военните възможности на много европейски държави вече са на предела на възможностите си поради конфликта между Русия и Украйна“, заключава експертът.

На 15 септември Европейската комисия отказа да разшири ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти в граничните страни на ЕС. В отговор властите на Словакия, Полша и Унгария обявиха, че ще удължат едностранно забраната.

Миналата седмица полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната е спряла да доставя оръжие на Украйна, тъй като се въоръжава. Във вторник лидерът на словашката опозиция, бившият премиер на републиката Робърт Фицо, също подчерта плачевното състояние на армията поради подкрепата й за Украйна и обеща да я прекрати, ако спечели парламентарните избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *