Говорителката на Петков прехвърли всичко на Слави: Ние се борим срещу корупцията, а ИТН не им пукаше за нея! Ще подадем оставка, когато решим!

България отблизо

Това, което ние вярваме, че може да бъде постигнато, е да се намери 12 принципни депутати, които да подкрепят правителство на малцинството. Това каза говорителката на кабинета Лена Бориславова в ефира на Нова тв, коментирайки как занапред ще управлява правителството. 

 

Попитана, дали ще привлекат нова партия в коалицията или ще се опитат да задържат ИТН, Бориславова каза:

„Там, където ще започнем, е нашата червена линия. Ние се обявяваме против корупцията, разходването на държавен ресурс без отчетност. За нас това е водещото начало. Всеки, които иска да стане част или да остане част от това правителство, трябва да спазва това. До този момент обаче някои министри от ИТН не са готови да отстояват тези принципи. И за тях не е проблем това да доведе до падането на правителството в един такъв тежък момент“.

„Това, което не се чу днес, от Трифонов бяха истинските причини. В този момент, когато се гласува бюджет, защо трябва да се издърпват министри от кабинета. Не чухме разумни аргументи. Това, което чух от Караджов и Йорданов, бяха пари, пари пари, искаме пари“, каза още тя.

„Това, което на нас ни е казано за Караджов, е, че той е един посредник. Това, което ние винаги сме правили, е да слагаме механизми, до колкото позволява държавния ред и НС, всякаква отчетност под всякаква форма да бъде прокарана, И до този момент ние може да твърдим, че сме заложили правилните контролни механизми за стъпките, на които сме ставали свидетели“, каза още Бориславова.

„Не говорим за даването на тези 3.6 милиарда. Този коалиционен партньор през цялото време саботира всяка една стъпка, която е свързана с с контрол и съдебна реформа.

Този коалиционен партньори иска така да бъде реформирана КПКОНПИ, че да има право на вето при извършване на разследвания и достигане на реални резултати. Независимо колко се стараем да вкараме разум и да вкараме истинска реформа, ние достигаме до задънена улица“, каза още говорителката на кабинета.

Коалицията не се разпадна заради Рашков, увери Бориславова. „Утре ще бъде внесен законопроекта такъв, какъвто се подкрепя  от другите коалиционни участници. С петчленно представителство Решението ще се вземе с нормално мнозинство. В комисията ще работят разследващи инспектори, които да могат да се борят с корупционни престъпления“, добави тя.

„Трябва да си дадем сметка, че разследвания на корупционни практики на бивши практики е в компетенцията не на МВР, а на Национална следствената служба, тя се оглавява от заместника на главния прокурор и е подчинена на съдебната власт. Всеки път, когато Рашков стигне до добре оформено дело, което да бъде внесено в прокуратурата, се намесва дългата ръка на Гешев и нещата потъват“, обясни Бориславова.

Искаме разследващите функции за корупционни престъпления да не са в следствието, а в независим избиран от парламента орган, добави тя.

Бориславова коментира ли хипотезата, че държавната хазна е празна „До минути ще бъде разпространена информация как са разходвани споменатите от Трифонов 9 милиарда и ще се види, че всичко е прозрачно, с постановления на МС, с участието на всички министри, публични стенограми, публични документи“, каза тя.

Попитана, кой е истинският български министър на външните работи, Бориславова отговори така: „Вие представяте ли си как един съветник решава външната политика. Преговорите се водят само от външния министър. Премиерът каза, че няма да направи стъпка без да има национално съгласие, без да се мине през народното събрание“.

Тя коментира и достоверността на информацията, че със съдействието на Генчовска е обещано вписването на българското малцинство в конституцията.

„Това правителство поде процес българската позиция да бъде защитена, както пред РСМ, така и пред европейските н партньори. Нямаме нищо договорено черно на бяло,. Има напредък. Европа все повече възприема българската позиция. Тези преговори се водят само от Генчовска“, каза Бориславова.

„Ще подадем оставка, когато сме принудени да направим компромис и не може да придвижим напред нашите реформи. Все още имаме възможност да стъпваме напред. Ние ще вкараме законопроекта за КПКОНПИ в дневен ред. ще видим кой ще се обяви против това. Ако нямаме до края на годината реформирано КПКОНПИ, това ще застраши Плана за възстановяване“, каза говорителката на кабинета.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *