Петков изгуби връзка с реалността: За ново правителство не разчитаме на Слави, а на неговите депутати!

България отблизо

„Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г.“. Стряскащото разкритие на Слави Трифонов от преди минути със сигурност ще размести пластовете в кабинета „Петков“ и почти сигурно до предсрочни избори.

 

В отговор на въпрос Кирил Петков даде да се разбере, че ще разчита в бъдеще депутати от „Има такъв народ“ да подкрепят правителството при гласуването на решения в Народното събрание.

„Нужни са ни 12 депутати“. Ние вярваме, че в групата на „Има такъв народ“ има толкова, дори повече, които приемат идеите, с които тръгнахме да променяме България“, каза Петков.

Той подчерта, че в групата на Слави Трифонов има народни представители, които подкрепят действията на правителството. Той атакува регионалния министър Гроздан Караджов, подчертавайки, че хората не го разпознават от протестите срещу кабинета „Борисов“, защото е „спуснат незнайно откъде“.

Какви са всъщност вариантите пред „Продължаваме Промяната“, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си? Чисто формално, изтеглянето на министрите не може да стане само със заявление от страна на Трифонов.

Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Радослав Василев и Андрей Николов, трябва да подадат оставки пред премиера Кирил Петков. А той да ги приеме и предложи за гласуване на Народното събрание.

Петков може да опита и запазване на правителството, но тогава трябва да предложи четирима нови министри, като „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ ще трябва да намерят недостигащите им гласове.

С излизането на ИТН коалицията ще разполага само с 109 депутати,  като нужното мнозинство е поне от 121 депутата. Разбира се, теоретично е възможно да се опита коалицията да работи и с неофициален партньор.

Бройката би могла да бъде осигурена от ДПС, ГЕРБ или „Възраждане“, макар че лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ГЕРБ Бойко Борисов са отявлени критици на кабинета, и по-скоро се готвят за нови избори.

„Възраждане“ имат само 13 депутати и реално този тип игра с кворума е неприложима.

Много по-реално е да се отиде на предсрочни избори. В този случай,  Петков ще трябва да подаде оставка на цялото правителство. А след това да има още три опита за съставяне на кабинет. Като мандати се полагат отново на „Промяната“, след това на ГЕРБ и третият се решава от президента Радев.

Ако се стигне до подобно раздаване на картите, което все пак включва актуализация на бюджета, оставка на кабинета, нови мандати и преговори – това би отнело поне 2 месеца.

А след разпускането на парламента Румен Радев трябва да назначи служебен кабинет, който има два месеца да организира нови избори, най-вероятно през септември.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *