Говорителят на главния прокурор: МВР не уведомява прокуратурата по законов ред за извършени престъпления! Ето отговора на Бойко Рашков!

България отблизо

Факт е, че разкриването на престъпления влиза в правомощията на изпълнителната власт, в правомощията на МВР по-конкретно. Но единични са случаите през последните месеци, в които прокуратурата е сезирана за евентуално извършени престъпления. В повечето случаи се самосезира, а не се уведомява по законов ред напоследък. 

Това коментира пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева за критиките на Антон Кутев към прокуратурата.

„Съгласно законодателството всеки, който констатира данни за престъпление трябва да ги  съобщи на органите. А в случай че фактите са установени от МВР, то резултатите трябва да бъдат съобщени на прокуратурата с преписка, която съдържа установените от МВР факти по евентуалното престъпление. Иначе прокуратурата трябва сама да започне да разследва и да установява факти по престъпленията, а това не е в нейните правомощия.

Но ние се намираме в предизборна кампания и това явно пречи на МВР да подаде на прокуратурата по законов ред евентуално установени факти за извършени престъпления. Затова, пореден път казвам, че няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборство между партиите“, подчерта Милева.

„Прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и само в интерес на гражданите. В рамките само на месец ставаме свидетели на втори коментар на господин Кутев за работата на прокуратурата. Първият път упрекваше колегите за тяхната активност, сега изглежда обратното“, добави Милева, но отбеляза още, че това не е същественото.

„Същественото е, че прокуратурата трябва да си взаимодейства с останалите власти“, каза още тя.

„Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие, срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата“.

Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков в ефира на Дарик радио относно купуването на гласове преди изборите на 11 юли.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *