Голям проблем с първия ни медицински хеликоптер. Вижте оправданията

България отблизо

Близо 17 години след влизането в ЕС България най-сетне има хеликоптер за спешна помощ по въздух. Оказва се обаче, че въздушната линейка не може да се използва за планинско спасяване заради липса на лебедка.

Това заяви пред Би Ти Ви директорът на дружество “България Хели Мед Сървиз“ Димчо Добрев. Вторият и третият хеликоптер обаче ще бъдат снабдени с лебедка. Очаква се да пристигнат през лятото.

 

Засега планинското спасяване не фигурира в системата за спешна медицинска помощ HEMS. С промяна на европейския регламент от месец май част от планинската дейност и спасителните операции ще могат да се изпълняват в системата, обясни Добрев.

Планинските спасители изразиха притеснение, че ще продължат да носят пострадалите на ръце и в носилки. На практика въздушната линейка може да участва в планинско спасяване, но само ако пострадалият бъде пренесен до място, където е възможно да кацне. В планината обаче места за кацане обикновено няма.

„Опцията при закупуване на седма и осма машина е такава, че те също ще имат лебедка. Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, от „България Хели Мед Сървиз“ ще преминат обучение по трима оператори, общо шест, за работа с лебедка.

Това е специализиран вид подготовка и ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието“, добави Добрев.

До края на 2026 г. ще бъдат доставени всички 8 машини. Съгласно договора те пристигат през шест месеца.

Медицинският хеликоптер щe позволява реакция в рамките на един час или т.нар. златен час за оказване на помощ на нуждаещите се и транспортирането им до болница.  Димчо Добрев обясни, че хеликоптерът ще бъде използван в случаите, които са определени съгласно медицинските стандарти за спешна помощ.

След като те вземат решение по съответния протокол, информацията стига до оператора „България Хели Мед Сървиз“, който вдига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, оказва помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща обратно в базата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *