Голям скандал и нарушение на Конституцията: ПП/ДБ не искат да върнат мандата на президента Радев!

България отблизо

Още в петък около обяд стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ имат намерение да върнат изпълнен мандат с имената на министрите от кабинета още в последния работен ден петък. Това обаче не се случи.

 

Сега стана ясно, че от ПП искали да върнат папката през канцеларията на „Дондуков“ 2. Причината – искали да избегнат среща с държавния глава, твърди „Труд“.

Причина за нежеланието за среща с президента са думите на Радев при връчването на мандата. БЛИЦ припомня, че тогава държавният глава заяви, че мандатът е дискредитиран и посъветва ПП/ДБ  да не го оползотворяват.

Конституционалисти обаче твърдят, че връщането на мандата чрез администрацията на президента е нарушение на конституционната процедура.

От ПП смятаха още в петък да върнат мандата, за да може в понеделник да се гласува кабинетът. Юристи обаче са напомнили, че за да се гласува правителство, трябва да има указ на президента и че няма гаранция, че Радев веднага ще издаде указа.

Това отказало ПП да връщат мандата в петък.

Въпреки това в последния работен ден акад. Денков официално представи състава на кабинета „Денков – Габриел“.

Мераците на ПП-ДБ да дадат папката с министрите още в петък бяха допълнително охладени и от факта, че президентът Радев вчера, днес и утре ще е извън София и нямал никакво намерение да си променя графика заради ПП-ДБ и ГЕРБ.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *