Да се пазят: Новият руски „разрушител на брони“ влиза в битката

Свят

Руската ракета „Хризантема“ е едно от най-мощните противотанкови оръжия в света. В същото време се работи за подобряване на неговата смъртоносна сила.

 

Според испански журналисти, посетили изложението „Армия-2023“, Русия за първи път демонстрира на публиката нови модификации на ПТРК 9М123 „Хризантема“, която може да се използва както от наземни противотанкови системи, така и от хеликоптер, пишат чужди агенции.

Новата ракета 9М123М, наречена от производителя „разрушител на брони“, е способна да пробие стомана с дебелина 1,1 метра (според Рособоронекспорт – 1,2 м). Никой не може да се противопостави на такава разрушителна сила.

Благодарение на своите характеристики той може да се превърне в най-оптималната ПТРК за Русия, пише Defensa.

Посочва се, че 9M123M може да се използва както от преносими системи, така и от мобилни платформи, например от СПТРК Хризантема-С.

Друга модификация беше ракетата 9М123МФ, чиито характеристики не бяха разкрити от производителя. Въпреки това беше заявено, че той е предназначен да побеждава атакуващи бойни формации и укрепени позиции. Както се обяснява в публикацията, тази ПТРК може да е версия, специално адаптирана за ударни хеликоптери като Ми-28НЭ.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *