петък, май 03, 2024
Начало > България отблизо > Зърнопроизводителите в сблъсъци с полицията: Не отиваме на война, но искаме хората да имат чиста българска храна

Зърнопроизводителите в сблъсъци с полицията: Не отиваме на война, но искаме хората да имат чиста българска храна

България отблизо

Жандармерия и полиция блокираха протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, каза Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БТА.

Той посочи, че от организацията не знаят каква е причината за това.

Берберов посочи, че въпреки блокадата, протестиращите в момента тръгват по Околовръстния път на Казанлък в посока София.

Очакваме сблъсъци с органите на реда, каза още той. „Нашият поход е мирен, ние не отиваме на война, ако някой смята така, дълбоко греши“, коментира Берберов.

В района е създадена временна организация на движението, като автомобилите се пренасочват през селата Черганово и Овощник.

Над 500 земеделски производители се събраха на южния вход на Стара Загора, където затрудниха движението от града по главния път Стара Загора – Хасково, който е и връзката с автомагистрала „Тракия“.

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза по-рано Цветан Берберов.

По думите му протестът в Стара Загора е обединил не само зърнопроизводители, но и всички в сектор „Земеделие“, а исканията са свързани с това, когато от страна на държавата се предприема едно действие, то да бъде съобразено с нуждите на сектора и да се имат предвид аргументите на засегнатите страни, както и да се пази здравето и живота на българските граждани, които имат правото да ядат чиста храна.

Берберов коментира, че на протеста днес се очакват около 500 души производители от Стара Загора, които ще преминат по централния булевард „Св. Патриарх Евтимий“ и ще тръгнат към София, за да се включат в утрешния Национален протест. Той допълни, че движението през днешния ден ще бъде затруднено, за което протестиращите се извиняват на гражданите.

Междувременно над шест часа продължава блокадата на кръговото кръстовище на пътния възел „Петолъчката“ край Сливен.

Част от тракторите и комбайните потеглиха по подбалканския път към София, за да се включат в протеста там, а по-голямата част остават на „Петолъчката“. Намеренията са блокадата да продължи до вечерта, казаха протестиращите земеделци.

Около 10:00 часа днес земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника ключовия пътен възел „Петолъчката“. Недоволството е част от обявените протести на бранша в цялата страна срещу вноса на зърно и друга земеделска продукция от Украйна.

 

Снимка: БТА

 

Около 200 земеделските машини от областите Ямбол, Сливен и Бургас се събраха на „Петолъчката“. Протестиращите периодично пропускат образуваните колони с автомобили. Безпроблемно е преминаването на линейки, противопожарни автомобили и училищни автобуси.

 

Снимка: БТА

 

Блокиран от протеста е и пътният възел между Сливен и Ямбол за автомагистрала „Тракия“. Обходният маршрут е през село Жельо Войвода.

Протестът продължава.

Tagged

1 thought on “Зърнопроизводителите в сблъсъци с полицията: Не отиваме на война, но искаме хората да имат чиста българска храна

  1. Тези безумни начело с плъх са новите еничари какво чакаме да ги изметеем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *